Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku padaly teplotní rekordy, v Rožnově bylo naměřeno témě 26 stupňů

Podzimní den v areálu zámku Lednice
Podzimní den v areálu zámku Lednice
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

České Budějovice - Na desítkách míst v Česku dnes opět vystoupala rtuť mimořádně vysoko, nejtepleji bylo s 25,8 stupně na stanici Rožnov v Českých Budějovicích. Padl tam dokonce rekord z roku 1885.

Nové teplotní rekordy pro dnešní den zaznamenalo 75 ze 145 meteorologických stanic měřících déle než 30 let.

Druhá nejvyšší teplota v republice dnes byla zaznamenána v Javorníku na Jesenicku, a to přesně 25 stupňů. Třetí nejvyšší hodnota, která činila 24,7 stupně, byla naměřena opět v jižních Čechách - v Nových Hradech-Byňově na Českobudějovicku.

Nezvykle teplá byla již neděle. Na 34 stanicích, které měří teplotu minimálně 30 let, byly pokořeny rekordy. Nejtepleji bylo s 24,2 stupně v Hliništi na Prachaticku.

Předpověď na úterý (00-24):Jasno nebo skoro jasno. Ráno a dopoledne místy mlhy nebo nízká oblačnost, která bude na Moravě četnější a ojediněle se udrží po celý den. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C, na severu Čech a ve Slezsku kolem 11 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C, při déletrvající nízké oblačnosti kolem 15 °C, v 1000 m na horách kolem 18 °C. Slabý proměnlivý, na Moravě a Českomoravské vrchovině jihovýchodní vítr 1 až 4 m/s, uvedl chmi.cz.

Předpověď na středu (00-24):Místy mlhy nebo nízká oblačnost, která se ojediněle udrží po celý den a ojediněle mrholení. Jinak skoro jasno. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty 18 až 22 °C, při déletrvající nízké oblačnosti kolem 15 °C. Slabý jižní vítr do 4 m/s, ve východní polovině území mírný jižní až jihovýchodní 2 až 6 m/s.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Místy mlhy nebo nízká oblačnost, která se ojediněle udrží po celý den a ojediněle mrholení. Jinak skoro jasno až polojasno. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty 16 až 20 °C, při nízké oblačnosti kolem 14 °C. Slabý jižní až jihovýchodní vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na pátek (00-24):Místy mlhy nebo nízká oblačnost, jinak polojasno. Postupně v Čechách od západu přibývání oblačnosti a později zejména na západě místy déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 15 až 19 °C, při nízké oblačnosti kolem 13 °C. Slabý proměnlivý nebo jihovýchodní vítr do 4 m/s, se později v Čechách bude měnit na mírný jihozápadní až západní 2 až 6 m/s.

Témata:  počasí teplotní rekordy Jihočeský kraj podzim

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy