Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dlouhodobá předpověď: Do Česka vpadne zima, počasí se radikálně změní

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Výrazná brázda nízkého tlaku vzduchu, která se začátkem příštího týdne dostane nad západní a střední Evropu výrazně pozmění předpokládaný ráz počasí v Evropě. Uvedl to dnes Český hydrometeorologický ústav v dlouhodobém výhledu počasí.

Ještě před týdnem se zdálo, že nastávající týden bude ve znamení teplejšího počasí, ovšem současný předpokládány vývoj nasvědčuje o opaku. Vliv této brázdy na počasí ve většině Evropy potrvá do konce listopadu a pravděpodobně i na začátku prosince.

Proto v obou dvou následujících týdnech bude převládat o něco chladnější počasí, než je pro toto roční období obvykle. V dalších dvou týdnech se příliš oteplovat nebude. Noční teploty se budou během celého období udržovat převážně pod nulou a denní teploty kolem nuly nebo slabě nad nulou. Období od 27. listopadu do 24. prosince by mělo být jako celek teplotně slabé podprůměrné, informuje chmi.cz.

Vzhledem k předpokládaným teplotám budou srážky během celého období většinou sněhové, jen v nižších polohách se mohou přechodně vyskytnout i v podobě smíšených nebo dešťových srážek. Srážky v jednotlivých týdnech se budou udržovat kolem průměru, uprostřed období i slabě podprůměru. Období jako celek bude vykazovat slabý deficit srážek.

Předpověď na pondělí (00-24):Oblačno až polojasno. Ojediněle, na jihozápadě a západě místy, zejména na horách sněhové přeháňky. K večeru od západu až zataženo a v Čechách místy sněžení nebo sněhové přeháňky. Srážky budou postupně pod 600 m přecházet ve smíšené nebo dešťové. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C, na východě ojediněle až -5 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C. Mírný západní, postupně jihozápadní až jižní vítr 3 až 7 m/s.

Předpověď na úterý (00-24):V Čechách zataženo až oblačno, místy déšť nebo přeháňky. Na Moravě a ve Slezsku polojasno až oblačno, během dne od západu až zataženo a později ojediněle déšť nebo přeháňky. Nad 600 m, během dne přechodně nad 800 m srážky sněhové. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C, na východě ojediněle až -4 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C. Mírný jihozápadní až jižní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na středu (00-24):Zataženo až oblačno, od jihozápadu na většině území déšť nebo přeháňky, zpočátku nad 600 m, od západu postupně nad 300 m srážky sněhové. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C. Mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Zataženo až oblačno, na většině území sněžení nebo sněhové přeháňky, pod 300 m na východě zpočátku srážky smíšené nebo dešťové. V Čechách od západu ubývání srážek a částečně i oblačnosti. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty 0 až +4 °C. Mírný jižní až jihozápadní, postupně západní vítr 2 až 5 m/s.

Vyhlídka počasí od pátku do neděle:Převážně oblačno, místy občasné sněžení nebo sněhové přeháňky. Nejnižší noční teploty -2 až -7 °C, při zmenšené oblačnosti a sněhové pokrývce ojediněle až -11 °C. Nejvyšší denní teploty -3 až +2 °C.

Témata:  počasí zima sněžení

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy