Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Meteorologové varují: Ledovku vystřídá náledí. Jaké počasí nás čeká o víkendu?

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Teploty budou večer a v noci klesat k nule a ledem se mohou místy pokrýt vlhké silnice. Na náledí se musejí připravit chodci i motoristé v celém Libereckém kraji a také na Ústecku, Děčínsku a Teplicku.

Chodníky a silnice mohou klouzat od dnešních 18:00 do sobotních 09:00. "Řidiči a chodci by měli věnovat zvýšenou pozornost místním podmínkám," uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Zároveň k poledni zrušil výstrahu před ledovkou. Od 10:30 platila pro Třebíčsko a Žďársko, většinu jihomoravských okresů, Prostějovsko, Olomoucko, Šumpersko a Bruntálsko. Ochlazení přinesl do Česka studený vzduch od severozápadu.

Předpověď na sobotu (00-24):V noci oblačno až polojasno, na horách místy, jinde ojediněle sněhové přeháňky. Na východě zpočátku pod 400 m srážky smíšené. Přes den oblačno až polojasno, ojediněle sněhové přeháňky. Odpoledne v Čechách, večer i na západě Moravy až zataženo a místy sněhové přeháňky nebo občasné sněžení.

Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C, ojediněle tvorba náledí. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C, v 1000 m na horách kolem -5 °C. V noci mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s, na východě Moravy a ve Slezsku slabý do 4 m/s. Přes den mírný, postupně čerstvý západní až severozápadní vítr 4 až 8 m/s. Na severovýchodě Moravy a ve Slezsku mírný jihozápadní 2 až 6 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Polojasno až oblačno. Ojediněle, zejména na horách, sněhové přeháňky. Odpoledne a večer od západu přibývání oblačnosti a později v Čechách občas se sněžením, které bude přecházet ve srážky dešťové i mrznoucí. Na Moravě a ve Slezsku místy sněžení.

Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C. Nejvyšší denní teploty -2 až +2 °C, večer oteplování. Mírný západní vítr 3 až 7 m/s, se bude měnit na jižní a zesílí na čerstvý 5 až 9 m/s, zejména na východě v nárazech 15 až 20 m/s, na horách na severu kolem 25 m/s a zde tvorba sněhových jazyků a závějí.

Témata:  počasí náledí zima

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy