Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pozor na ledovku. Nasněží a pak zaprší, varují meterologové

sníh
sníh
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Ve východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku se bude dnes odpoledne a večer místy tvořit ledovka. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Přes Českou republiku bude dnes od západu přecházet okluzní fronta. Ta s sebou přinese nejprve sněhové nebo smíšené srážky, které ale postupně ve všech polohách přejdou do deště.

Ve východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku se budou teploty pohybovat kolem nuly, a déšť tam proto může na podchlazeném povrchu ojediněle namrzat a vytvářet slabou ledovku.

Podle meteorologů dnes bude oblačno až zataženo a místy slabé sněžení. Od západu postupně na většině území déšť se sněhem nebo sněžení, které bude postupně ve všech polohách přecházet v déšť. Ve východních Čechách ojediněle i srážky mrznoucí s tvorbou slabé ledovky. Na východě srážky jen ojediněle a většinou sněhové.

Nejvyšší teploty až večer, v Čechách 3 až 7 °C, na Moravě a ve Slezsku -1 až +3 °C, v 1000 m na horách kolem 4 °C, v Jeseníkách a Beskydech kolem -1 °C. Mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s bude v Čechách a na severovýchodě zesilovat na čerstvý 4 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách 20 až 30 m/s (až 110 km/h).

Počasí v noci (22-07):Zataženo a na většině území déšť nebo déšť se sněhem. Zpočátku na východě Čech, na Moravě a ve Slezsku ojediněle mrznoucí srážky s tvorbou slabé ledovky, na horách i sněžení. Nejnižší teploty v Čechách 7 až 3 °C, na Moravě a ve Slezsku kolem 0 °C, během noci oteplování. Čerstvý jihozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách 20 až 30 m/s (až 110 km/h). Na severovýchodě Čech a na jihozápadě Moravy vítr jen mírný 2 až 5 m/s.

Tlaková tendence: zpočátku setrvalý stav, postupně slabý vzestup

Rozptylové podmínky: dobré, na severovýchodě Čech a na Moravě místymírně nepříznivé

Počasí přes den (07-24):Oblačno až zataženo a místy, postupně ojediněle občasný déšť. Během odpoledne a večera od jihozápadu místy až polojasno. Večer na Moravě místy, jinde jen ojediněle mlhy. Nejvyšší teploty 7 až 11 °C, na východě kolem 5 °C, v 1000 m na horách kolem 6 °C. Čerstvý jihozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s (kolem 70 km/h). Na Moravě a severovýchodě Čech vítr jen mírný jižní 2 až 5 m/s.

Tlaková tendence: setrvalý stav

Rozptylové podmínky: dobré, na Moravě a severovýchodě Čech zpočátkumísty mírně nepříznivé

Témata:  počasí náledí zima

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy