Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Obrovské tornádo zanechalo v Kansasu spoušť

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Dodge (USA) - Kansas postihla série zničujících tornád a bouří. Sirény ohlašující nebezpečí zvoní po čtyři dlouhé dny, během nichž série tornád převracela auta a ničila velké množství domů. Poslední obří ničivé tornádo se objevilo během úterního večera.

Několik lidí bylo při dlouhotrvajících bouřích zraněno. Americký portál NBC uvádí, že po úterním zásahu tornádem v americkém městě Dodge v Kansasu zůstali dva lidé v kritickém stavu.

Během stejného dne se na území Kansasu objevila další dvě tornáda, která byla klasifikována jako "velká a extrémně nebezpečná".

Tornádo ve městě Dodge za sebou zanechalo desítky zničených domů, podle výpovědi meteorologa pro portál NBC jen o vlásek minulo centrum města. Místní obyvatelé podle něj měli ohromné štěstí, že tak blízký střet s tornádem vůbec přežili.

I když varování před extrémním počasím vypršelo, meteorologové z Národní služby pro počasí očekávají, že podobné podmínky budou v Kansasu panovat i v několika následujících dnech. Američané se mají připravit na poryvy větru o rychlosti až 95 kilometrů v hodině a prudké deště.

Extrémní počasí nepanuje v USA pouze na území Kansasu, tornáda se objevovala i v Oklahomě, po silné bouři zůstala některá města Arkansasu zatopená, v Coloradu padaly kroupy s průměrem přes 3,5 centimetrů.

Témata:  tornádo počasí USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy