Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Česka přijdou mrazy. Děti, senioři a nemocní by měli zůstat doma

mráz
mráz
Foto: Pixabay

Praha - Severní Moravu a Slezsko zasáhne v noci na úterý silný mráz. Minimální teploty tam mohou klesnout pod minus 12 stupňů Celsia, ojediněle k minus 14 stupňům. Lidé by se měli chránit teplým oblečením ve více vrstvách, neměli by zapomínat na zimní boty, rukavice a pokrývku hlavy.

Výstraha platí pro Moravskoslezský kraj, Jesenicko a Šumpersko v Olomouckém kraji a Vsetínsko ve Zlínském kraji od dnešních 22:00 do úterních 8:00.

"V noci bude na severní Moravě a ve Slezsku postupně polojasno až jasno. Vát bude jen slabý proměnlivý vítr nebo bude klidno. Minimální teploty se budou pohybovat místy pod minus 12 stupňů Celsia, zejména v místech se sněhovou pokrývkou," informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Malé děti, nemocní či starší lidé by měli omezit pobyt venku. Takzvané holomrazy, tedy mrazy na místech bez sněhu, mohou poškodit vegetaci.

Předpověď na úterý (00-24):Jasno nebo skoro jasno, zpočátku ojediněle mrznoucí mlhy. Postupně polojasno, na jihu a východě další přibývání oblačnosti, ojediněle slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -5 až -9 °C, ojediněle kolem -13 °C. Nejvyšší denní teploty -4 až 0 °C. Mírný jihovýchodní až východní vítr 2 až 5 m/s.

Předpověď na středu (00-24):Zataženo až oblačno, na jihu a východě místy, jinde ojediněle občasné sněžení. Na jihovýchodě Moravy přechodně déšť se sněhem nebo déšť, ojediněle mrznoucí a tvorba ledovky. Nejnižší noční teploty -2 až -6 °C, na severozápadě Čech ojediněle kolem -8 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C. Mírný jihovýchodní až východní, postupně severovýchodní až severní vítr 2 až 5 m/s.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Oblačno až zataženo, místy, zejména na jihu a východě občasné sněžení. Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C, místy tvorba náledí. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 5 m/s.

Předpověď na pátek (00-24):Oblačno až polojasno, místy slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -3 až -7 °C, ojediněle kolem -9 °C. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C. Slabý východní nebo proměnlivý vítr do 3 m/s.

Témata:  počasí zima mráz

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy