Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Meteorologové varují: Noci o víkendu budou studené, teploty klesnou až na 15 stupňů pod nulou

Zima
Zima
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Mrazy začnou polevovat jen přes dnes. Na severovýchodě Česka a na Vysočině mohou teploty v noci spadnou až na minus 15 stupňů Celsia. Na ostatním území bude mráz mírnější, většinou mezi minus sedmi a minus 12 stupni.

Se silným mrazem by měli počítat obyvatelé všech moravských krajů a Vysočiny od dnešních 18:00 do nedělních 10:00. Důvodem pokračujícího mrazu je podle meteorologů stálé proudění studeného vzduchu od severovýchodu.

Mráz přitom už několikátý den za sebou přepisuje na řadě míst Česka teplotní rekordy a vyžádal si už i několik obětí. Například v Příbrami lidé našli ve čtvrtek odpoledne mrtvého bezdomovce, pravděpodobně umrzl. Cizí zavinění policisté vyloučili, čekají ještě na výsledek zdravotní pitvy.

V noci na dnešek bylo v porovnání s předešlými nocemi teplotních rekordů už méně, přičemž nejčastěji byly v severních horských oblastech Česka.

Led na Brněnské přehradě i přes silné mrazy v posledních dnech stále nedosáhl tloušťky, aby se na něj dalo vstoupit. Strážníci předpokládají, že už se tak tuto sezonu ani nestane. Strážníci tloušťku ledu přestali uvádět, když Povodí Moravy začalo vodní nádrž plnit. Na začátku týdne se pohybovala kolem deset centimetrů. Na některých místech byl led výrazně slabší, což nebylo na první pohled patrné. Jako bezpečná tloušťka se uvádí 12 centimetrů.

"Led je momentálně velmi zrádný. Narušují ho vodní proudy, vzduchové kapsy i bahenní plyny a láme se. Nepředpokládáme, že by ještě letos byl led na této vodní ploše vhodný pro bezpečný pohyb. Proto u přehrady ani neuvádíme naměřené hodnoty, aby pro veřejnost nebyly matoucí," uvedl mluvčí strážníků Jakub Ghanem. "V případě brněnské vodní nádrže nedoporučujeme vůbec na led vstupovat. Vzhledem k slabým zásobám vody ve sněhu dochází v současnosti k plnění vodní nádrže, ledová vrstva není souvislá a může hrozit její prolomení," zdůraznil už dříve mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Témata:  počasí mráz zima

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy