Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obří vedra jen tak neskončí, meteorologové varují před požáry

Počasí v létě
Počasí v létě
Foto: Pixabay

Praha - Meteorologové varují před velmi vysokými teplotami. Nebezpečí požárů se nově týká i jižní Moravy a dalších okresů Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje. Nadále přetrvává riziko požárů ve středních a severozápadních Čechách.

Nebezpečí požárů platí nyní až do odvolání v Praze a ve všech okresech Středočeského, Pardubického, Královéhradeckého, Libereckého, Ústeckého a Jihomoravského kraje. Území platnosti výstrahy se bude v dalších dnech pravděpodobně rozšiřovat, uvedl ČHMÚ.

Kvůli riziku požárů už některé kraje vydaly zákaz rozdělávání ohňů. Mladá Boleslav zakázala lidem vstup do lesů, pohybovat se mohou jen po lesních cestách.

Podle meteorologů se nad střední Evropou udržuje nevýrazná oblast vyššího tlaku vyplněná velmi teplým vzduchem. "V následujících dnech budou nejvyšší odpolední teploty na většině území nad 31 stupni. Dnes a ve středu budou místy překračovat i 34 stupňů," upozornili.

Před velmi vysokými teplotami varují od dnešního poledne v Praze, Středočeském, Plzeňském, Pardubickém, Královéhradeckém, Libereckém, Ústeckém a Jihomoravském kraji a ve středu i v Olomouckém kraji.

V horku by lidé měli omezit tělesnou zátěž, nechodit odpoledne na přímé slunce a nenechávat na něm děti a zvířata, zejména ve stojících autech. 

Riziko dehydratace ohrožuje i bezdomovce. Dalšími zdravotními problémy jsou v horku bércové vředy či jiné otevřené rány a zvýšené riziko encefalitidy či infekčních onemocnění.

Pomoci může i veřejnost. "Více si všímat, zda lidé nejsou dehydratovaní a popřípadě lidem bez domova koupit vodu či natočit vodu, či umožnit, aby si lidé bez domova mohli jít natočit vodu do krámu, domu," uvedl vedoucí Centra sociálních služeb Lidická Jan Desenský.

Předpověď na středu (00-24):Jasno až polojasno, odpoledne při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 20 až 16 °C. Nejvyšší denní teploty 32 až 36 °C, v 1000 m na horách 27 °C. Slabý proměnlivý, během dne mírný východní až severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Jasno až polojasno, během dne zejména v Čechách přechodně oblačno a v západní polovině Čech místy, jinde ojediněle, přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 21 až 17 °C. Nejvyšší denní teploty 31 až 35 °C. Slabý proměnlivý, během dne mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 6 m/s. V bouřkách vítr přechodně zesílí, informuje chmi.cz.

Předpověď na pátek (00-24):Jasno až polojasno, během dne při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky, zejména na horách. Nejnižší noční teploty 21 až 17 °C. Nejvyšší denní teploty 30 až 34 °C. Slabý, během dne mírný severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na sobotu (00-24):Jasno až polojasno, během dne při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 20 až 16 °C. Nejvyšší denní teploty 30 až 34 °C. Slabý proměnlivý nebo severovýchodní vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Jasno až polojasno, přechodně až oblačno a ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 20 až 16 °C. Nejvyšší denní teploty 30 až 34 °C. Slabý proměnlivý nebo severní vítr do 4 m/s.

Témata:  počasí léto požáry

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy