Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč je v Evropě každý rok stále větší teplo? Důvod leží tisíce kilometrů daleko

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Zprávy o extrémech počasí se objevují stále častěji – a my jsme si na ně do určité míry zvykli. „Jenže letní řada dramatických událostí spojených s počasím je alarmující: nejenže ukazuje, co může způsobit oteplování, ale ukazuje na potenciální rozsáhlé problémy, které mohou narušit větru a oceánské proudy na celé planetě.

„V posledních několika měsících jsme byli svědky extrémních veder v západní Evropě, Kanadě, Aljašce, západních Spojených státech, Texasu, Japonsku a Alžírsku, pro Afriku byly stanoveny nové teplotní rekordy. Řecko, Skandinávie, Kalifornie a Sibiř trpěly suchem a požáry, zatímco Japonsko, USA, Evropa a Indie byly postiženy ničivými povodněmi. Lidské ztráty a ztráty na úrodě stále ještě rostou,“ připomíná server Politico.

To, že globální oteplování vede k větším teplotním extrémům, není raketová věda. Tuto myšlenku potvrzuje globální analýza dat, připomíná server. „Můžeme očekávat, že součástí tohoto modelu bude vysychání většího množství půdy, větší sucha a požáry. Dále očekáváme extrémní déšť, neboť teplejší atmosféra může zachytit a uvolnit více vlhkosti. V datech meteorologických stanic byl totiž rovněž zaznamenán globální nárůst záznamů o srážkách. Ale je tu ještě něco zajímavějšího,“ vysvětluje Politico.

Nejde jen o to, že se objevuje výjimečné počasí – včetně toho, že padají teplotní rekordy. Existují důkazy i o tom, že se mění dynamika samotného počasí.

Jako příklad uvádí autor článku Stefan Rahmstorf, profesor fyziky oceánů a vedoucí analýzy zemského systému na Postupimském institutu pro výzkum klimatických vlivů jeho rodnou Postupim, která se může pochlubit kvalitní meteorologickou stanicí s daty od roku 1893. Letošní duben tu byl nejteplejším dubnem od začátku měření a květen byl nejteplejším květnem. A i když červen a červenec rekord nepřekovaly- tepleji bylo v letech 2003 a 2006 – řadily se mezi ty nejteplejší. „Jak mimořádná je současná anomálie horkého počasí, je nejlépe vidět při pohledu na období od dubna do července,“ píše profesor.

„Pozorujeme od roku 1980 stálé klimatické oteplení kolem 2 stupňů Celsia v hladké klimatické křivce - je souběžné s globálním oteplováním ale dvakrát rychlejší. Toto je typické pro kontinentální oblasti; oceánské oblasti se oteplují méně například kvůli odpařování vody. Také vidíme, že rok 2018 byl o neuvěřitelných 4,3 stupně nad průměrnou hodnotou prvních 30 let, ve které byly data měřena, a o téměř 2 stupně nad plynulou klimatickou křivkou. To je zdaleka největší odchylky od klimatické křivky. Co se děje?“ ptá se expert.

Bylo by prý naivní si myslet, že křivka je pouhou náhodnou abnormalitou. Nejen, že aktuální odchylka je zdaleka největší, stále přibývají důkazy, že „ostatní počasí" není jen náhodné, ale již pozměněné klimatickými změnami. „Toto je v současné době jedno z nejžhavějších témat v oblasti výzkumu klimatu. Základní myšlenka spočívá v tom, že vzdušné proudy kolem severní polokoule, která významně ovlivňují naše počasí ve středních šířkách, se mění,“ píše Rahmstorf.

Už v roce 2015 podle něj vědci potvrdili, že se proudy v posledních desetiletích výrazně zpomalily a více se zvlnily. „Příčinou je pravděpodobně silné oteplování Arktidy, jelikož proud je řízen teplotním kontrastem mezi tropy a Arktidou. Protože se tento teplotní rozdíl neustále zmenšuje, proud proudění oslabuje a je méně stabilní,“ tvrdí vědec. Slabší letní cirkulace pak znamená méně změn počasí, takže počasí je stálejší .

Určitý proud tedy přinese sucho a teplo nebo naopak nepřetržitý déšť – podle toho, kde se právě nacházíte. A takové počasí trvá déle, než bylo běžné. Takový přetrvávající vzorec proudů hrál důležitou roli v extrémech počasí posledních týdnů. Ovšem atmosféra není jediným hráčem, který dokáže změnit své toky. Důležité jsou i proudy oceánu - zejména Golfský proud.

Vědci prokázali, že zejména studená povrchová voda v subpolárním severním Atlantiku podporuje evropské letní teplo – jako se stalo v "létě století" v roce 2003 a v horké vlně roku 2015. Ten rok dokonce byly zaznamenány nejchladnější teploty v subpolárním Atlantiku - jediném regionu na Zemi, který odolával globálnímu oteplování a místo toho se ochlazoval. Takové ochlazení v severním Atlantiku se vyskytuje stále častěji, protože Golfský proud oslabuje v reakci na globální oteplování.

„Změna klimatu neznamená pouze to, že se vše se postupně otepluje - mění se také hlavní proudění naší atmosféry a oceánů. To způsobuje, že je počasí stále divnější a více nepředvídatelné. Realita globálního oteplování nás rychle dohání a již není problémem pro budoucí generace. Budeme se muset v nadcházejících letech připravit na další nepříjemná překvapení. Potřebujeme naléhavě snížit emise, abychom zabránili další destabilizaci našeho klimatického systému,“ dodává vědec.

Témata:  počasí globální oteplování Země 1

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy