Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Meteorologové varují: Česko zasáhne další vichřice. Podívejte se na předpověď do konce týdne

Vichřice
Vichřice
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Silný vítr opět zasáhne část Česka. Výstraha platí pro Pardubický kraj a Vysočinu, Liberecko a Jablonecko v Libereckém kraji a Znojemsko v Jihomoravském kraji, a to od čtvrtečních 10:00 do 21:00.

Vítr může podle meteorologů dosáhnout v nárazech rychlosti až kolem 70 kilometrů za hodinu.

ČHMÚ doporučuje před větrem zajistit okna a dveře i volně uložené předměty venku, jako třeba zahradní nábytek. Meteorologové také varují řidiče, že silné poryvy větru mohou učinit auto neovladatelným.

Vítr působil v Česku problémy již od pondělí. Popadané stromy v posledních dnech zastavily dopravu a byly přerušeny dodávky elektřiny. Ještě dnes ráno bylo kvůli větru bez proudu několik set domácností.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Zpočátku polojasno až skoro jasno, ráno na jihozápadě místy, jinde ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Během dne od jihozápadu přibývání oblačnosti, později večer místy občasný déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 12 až 8 °C, v Čechách, zejména v západní polovině při slabém větru kolem 4 °C. Nejvyšší denní teploty 17 až 21 °C, na Karlovarsku kolem 15 °C, v 1000 m na horách 14 °C.

Mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 5 m/s, zejména na Moravě a Českomoravské vrchovině čerstvý 5 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 20 m/s, na horách na severu a severovýchodě 25 až 30 m/s (až 110 km/h), bude během večera slábnout.

Předpověď na pátek (00-24):Oblačno až zataženo, přechodně i polojasno, ráno ojediněle mlhy. Na východě a severu zpočátku místy, během dne jen ojediněle déšť nebo přeháňky. Později večer v jihovýchodní polovině území místy přeháňky. Nejnižší noční teploty v Čechách 9 až 4 °C, na Moravě a ve Slezsku 15 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty v Čechách 11 až 15 °C, na Moravě a ve Slezsku 14 až 18 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s, na východě zpočátku mírný jihovýchodní 3 až 7 m/s.

Předpověď na sobotu (00-24):Oblačno až polojasno. Na východě zpočátku až zataženo a na většině území přeháňky nebo déšť. Ráno ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty 12 až 8 °C, na západě Čech při zmenšené oblačnosti kolem 4 °C. Nejvyšší denní teploty 11 až 15 °C. Slabý severní, postupně mírný severovýchodní až východní vítr 2 až 6 m/s, uvedl chmi.cz.

Předpověď na neděli (00-24):Polojasno nebo skoro jasno a zpočátku místy, postupně ojediněle nízká oblačnost a ojediněle mrholení. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C, ojediněle při malé oblačnosti a slabém větru kolem 4 °C. Nejvyšší denní teploty 14 až 18 °C, při nízké oblačnosti jen kolem 11 °C. Mírný východní vítr 2 až 5 m/s, na Českomoravské vrchovině postupně čerstvý jihovýchodní 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Témata:  vichřice počasí Česká republika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy