Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Meteorologové rozšířili varování: Ledovka zasáhne ví krajů, než se myslelo

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes rozšířil své dřívější varování. S možností tvorby ledovky vlivem mrznoucího mrholení by dnes měli počítat nejen obyvatelé Moravy, Slezska a jihozápadních Čech, ale i Vysočiny a jihu Středočeského kraje.

V Česku má do pátečního rána místy mrholit, ojediněle i sněžit, a objevit se může mrznoucí mrholení doprovázené tvorbou slabé ledovky. V jihozápadní polovině Čech a na Českomoravské vrchovině se může vyskytnout hlavně ve vyšších polohách v noci na pátek. Na severovýchodě republiky budou mrznoucí srážky po celý dnešek i v nižších polohách. Postupně však budou slábnout.

Upozornění na ledovku pro Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj platí do páteční 8:00, pro Benešovsko, Příbramsko, Vysočinu a Karlovarských, Plzeňský a Jihočeský kraj od dnešních 18:00 do pátečních 08:00.

Chodníky a vozovky tam mohou klouzat, chodci i řidiči by proto měli být opatrní.

Předpověď na pátek (00-24):Zataženo nízkou oblačností nebo mlhy, místy mrholení, zpočátku ojediněle i mrznoucí. Na horách, během dne místy v Čechách a na severovýchodě Moravy přechodně i v nižších polohách místy polojasno. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C, ojediněle tvorba ledovky. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 6 m/s. V západní polovině Čech vítr jen slabý proměnlivý do 3 m/s, informuje chmi.cz.

Předpověď na sobotu (00-24):Většinou zataženo, místy mlhy a mrholení. Postupně od jihozápadu s občasným deštěm, který bude nad 1000 m přecházet ve srážky smíšené nebo sněhové. Srážky budou večer od jihozápadu ustávat. Nejnižší noční teploty 5 až 1 °C, na západě až -1 °C a ojediněle tvorba náledí. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C. Mírný jihovýchodní až východní vítr 2 až 6 m/s, se během dne bude měnit na západní.

Předpověď na neděli (00-24):Oblačno až zataženo, místy až polojasno. Ojediněle déšť, nad 1000 m srážky sněhové. Nejnižší noční teploty +3 až -1 °C, ojediněle tvorba náledí. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.

Témata:  počasí náledí Česká republika sníh

Aktuálně se děje

9. května 2024 9:59

Vyjádření Bidena o zastavení dodávek zbraní považuje Izrael za zklamání

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy