Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ameriku sužuje husté sněžení, statisíce domácností jsou bez proudu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Více než 330.000 odběratelů se ocitlo bez dodávek elektřiny kvůli silné sněhové bouři, která o víkendu postihla jihovýchod Spojených států. Úřady v některých oblastech vyzvaly obyvatele, aby nevyjížděli kvůli sněhu i mrznoucímu dešti na silnice. Informovala o tom dnes agentura AP.

Většinu problémů s dodávkou elektřiny hlásí Severní Karolína, kde se bez proudu ocitlo téměř 180.000 odběratelů. Výše položené oblasti státu mohou podle meteorologů počítat v následujících hodinách s tím, že napadne i více než třicet centimetrů sněhu.

Guvernér státu Roy Cooper již vyhlásil mimořádný stav. Obyvatele Severní Karolíny vyzval, aby nevyjížděli na silnice a raději zůstali doma, "balili dárky, zdobili stromeček a koukali se na fotbal". Pro lidi, kteří potřebují střechu nad hlavou, Severní Karolína otevřela jedenáct nouzových ubytoven.

Celkem zhruba 150.000 odběratelů je bez proudu také v Jižní Karolíně, Tennessee, Alabamě a Mississippi. Podle energetiků by se v následujících hodinách mohlo bez dodávek elektrické energie ocitnout celkově až půl milionu lidí.

Letiště u největšího města Severní Karolíny Charlotte, které je šestým nejvytíženějším vzdušným přístavem ve Spojených státech, muselo kvůli sněhové bouři zrušit už zhruba tisícovku letů.

Témata:  USA počasí sníh

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy