Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Austrálii se řítí ničivý cyklon Owen

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Australské úřady vydaly varování před mohutným cyklonem Owen, který se blíží k východnímu pobřeží země. Vichr, který cyklon provází, dosahuje rychlosti až 200 kilometrů v hodině. Meteorologové předpokládají, že živel udeří na pevninu v sobotu časně ráno místního času (dnes večer SEČ). Předtím by ale měl zesílit na čtvrtý stupeň pětistupňové škály, informoval dnes zpravodajský server BBC News.

Dopad cyklonu na pevninu se očekává ve státě Queensland. Místní obyvatelé byli vyzváni, aby v noci na sobotu, pokud možno, nevycházeli ven, měli u sebe potřebné léky a také kapesní svítilny. "Owen udeří na východní pobřeží a po celém našem státě napáchá spoušť," varovala dnes queenslandská premiérka Annastacia Palaszczuková.

Kromě silného větru se obyvatelé Queenslandu musí připravit také na husté lijáky, které by mohly způsobit záplavy. V některých částech státu lze očekávat, že v příštích dnech naprší až 400 milimetrů srážek. Při přechodu přes pevninu bude ovšem cyklon rychle slábnout na tropickou bouři, píše server BBC News.

#Owen is looking awfully healthy this morning. The MCS southeast of Darwin is racing WNW and as any lingering subsidence aloft leaves, Owen will continue to strengthen. Relatively light wind shear and SSTs of 30-31C will help Owen strengthen over the next 24-48 hours. pic.twitter.com/lOhlz0lEcg

— Peter Mullinax (@wxmvpete) 12. prosince 2018

Sousední stát Nový Jižní Wales již dnes postihla mohutná bouřka, která zavinila zpoždění či zrušení desítek letů na letišti v Sydney, které bylo v předvánočním čase zaplněné množstvím cestujících chystajících se odcestovat na svátky. Bouřka způsobila komplikace rovněž v silniční dopravě.

Pod záplavovými vodami se navíc ocitly i některé čtvrti města Melbourne, které leží ve státě Viktorie na jižním pobřeží Austrálie. Záchranáři uvedli, že zaznamenali více než 130 telefonátů od lidí, kteří se kvůli přívalovému lijáku a vysoké vodě ocitli v nesnázích a potřebovali pomoc. Na některých místech museli záchranáři zasahovat s pomocí vrtulníku, napsal list The Guardian.

Témata:  Austrálie počasí hurikán

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy