reklama

Kvůli nepříznivému počasí nemohl pozemní personál na letištích Tegel a Schönefeld od úterního večera do dnešního rána řádně odbavovat přilétající a odlétající letadla. Cestující tak museli na výstup z letadel i nástup několik hodin čekat, startovat a přistávat ale stroje mohly. Správa letiště na twitteru vyzývala pasažéry k trpělivosti a ujišťovala je, že pokud na výstup stále čekají v letadle, žádné nebezpečí jim nehrozí. Prozatím podle DPA není známo, kolika cestujících se omezení dotklo.

V německých spolkových zemích Sasko a Braniborsko napršelo v průměru okolo pěti centimetrů, místy bouřky doprovázelo krupobití. V braniborském hlavním městě Postupimi absolvovali hasiči přes stovku zásahů. K zatopeným sklepům, popadaným stromům i zaplaveným silnicím vyjížděli hasiči také v Berlíně.

V hesenském Bad Hersfeldu pořadatelé z bezpečnostních důvodů přerušili program zemských oslav, které se pod názvem Hesenský den v této spolkové zemi konají až do 16. června. V Prerowě v Meklenbursku-Předním Pomořansku zase po úderu blesku začal hořet bytový dům. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Německá meteorologická služba (DWD) před bouřkami varuje i dnes, a to během odpoledne a večera především v severních a východních regionech Německa. V zemi navíc bude horké počasí s teplotami až 34 stupňů Celsia.

S nepříznivým počasím se potýkalo i Rakousko, kde lijáky a tající sníh zvýšily hladiny řek. Silnici v alpském sedle Wurzen, která spojuje Korutany se Slovinskem, zaplavilo v délce 300 metrů bahno. Hraniční přechod proto musel být uzavřen, odklízecí práce navíc zkomplikoval déšť.

V Innsbrucku a okolí uzavřely úřady kvůli vysoké hladině řeky několik mostů a lávek, jejich bezpečnost ohrožují plující kmeny stromů. Domům ale podle APA zaplavení nehrozí.

I přes deštivou noc zažilo Rakousko tropickou noc. Teplota pod 20 stupňů Celsia neklesla na 25 rakouských meteorologických stanicích. Nejtepleji bylo v hornorakouském Micheldorfu, kde teploměr ukazoval 23 stupňů Celsia. S výjimkou měřicí stanice na hoře Brunnenkogel (3437 metrů nad mořem), kde bylo v noci minus 0,2 stupně, nikde jinde v Rakousku nemrzlo.

V polském městě Gorzów Wielkopolski a okolí padaly o úterním večeru kroupy o velikosti tenisových míčků až jablek. "Kroupy měly průměr 6,5 až 12 centimetrů," napsal server Wp.pl. "Krupobití rozbíjelo okna, ničilo auta," dodal web s tím, že cosi podobného země nezažila přinejmenším od roku 2011. Hasiči měli podle televize TVN 24 plné ruce práce, v samém městě vyjeli k 27 případům a v celém regionu napočítali 40 zásahů. Šlo hlavně o zaplavené sklepy při lokální povodni.

Vzhledem k vlně veder v Polsku rychle přibývá utopených. Jen v úterý se podle TVN 24 utopilo osm lidí a celková bilance za jedenáct červnových dnů vzrostla na 36 obětí. "Je to hrozně moc, a proto ta všechna varování a výstrahy. Je to hrozba, která se týká nás všech," řekla Anna Adamkiewiczová z vládního střediska bezpečnosti. Příčiny utopení neupřesnila, ale zdůraznila především zákaz koupání se po požití alkoholu.