reklama

Klementinum ve středu naměřilo stejně vysokou teplotu jako stanice Praha-Libuš, šlo o čtvrtý nejvyšší rekord v republice pro 26. červen. Stanice Praha-Ruzyně naměřila rekord 35,9 stupně.

Středa byla v ČR nejteplejším dnem letošního roku a stanovila zároveň nový rekord maximální teploty pro červen. Nejvyšší teplotu naměřila stanice Doksany s 38,9 stupně Celsia, dosavadní červnový rekord držela stanice Brno-Žabovřesky s 38,2 stupně z 22. června 2000. Absolutně nejvyšší teplota v Česku má hodnotu 40,4 stupně Celsia a byla naměřena 20. srpna 2012 v Dobřichovicích u Prahy.

Vedro v Česku není výjimkou. Teplý vzduch ze Sahary ovlivňuje tento týden teploty především v jižní, západní a střední Evropě. Rtuť teploměru tam šplhá ke 40 stupňům a podle meteorologů by v následujících dnes mohla překonat i tuto hranici. Ve Francii situace vyvolává obavy, že se bude opakovat situace z roku 2003, kdy si v létě vysoké teploty vyžádaly v Evropě několik desítek tisíc životů. Kromě zdravotních problémů panují obavy také z lesních požárů.

Česko zasahoval nejteplejší vzduch v posledních dnech od jihozápadu pouze okrajem. Dnes do Česka pronikne za studenou frontou chladnější vzduch. Nejchladnějším dnem tohoto týdne bude podle údajů meteorologů na facebooku pátek. O víkendu se opět vrátí tropické teploty, v neděli lze opět očekávat ojediněle i 38 stupňů Celsia.