reklama

Minulý týden byl o čtyři stupně Celsia teplejší než činí průměry pro dané období, spadla však jen zhruba třetina normálního množství deště, přičemž víc pršelo na Moravě. Většina srážek spadla během přeháněk a bouřek o víkendu, jen osmina měřících stanic ale zaznamenala větší úhrn srážek než deset litrů vody na metr čtvereční.

Protože srážky měly pouze lokální charakter, rozšířilo se sucho na 75 procent území státu ze 64 procent v předchozím týdnu. To se projevuje usycháním a chřadnutím vegetace. Z volně rostoucích dřevin jsou nejvíce podle ČHMÚ postiženy jehličnany, zejména borovice lesní a smrk ztepilý a místy i modřín opadavý.

Předčasně začínají žloutnout některé volně rostoucí dřeviny, třeba břízy, lísky, kleny, třešně, habry. Ve většině lokalit je pak tak málo trávy, že vůbec nebude možné druhou trávu posekat a usušit, což prohloubí nedostatek sena pro hospodářská zvířata.

Stav podzemní vody se oproti předminulému týdnu příliš nezměnil a zůstal silně podnormální. Hladina v mělkých vrtech a vydatnost pramenů ve srovnání s předchozím týdnem v celkovém průměru převážně mírně klesla. Skoro dvě třetiny všech pramenů jsou tak slabé, že dosahují stavu silného či mimořádného sucha.

Ani v srpnu nelze očekávat podle hydrologů zlepšení. Stav podzemní vody bude zřejmě dál klesat, vzestoupit může jen lokálně.