Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína vyhlásila nejvyšší stupeň výstrahy, žene se supertajfun Lekima

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Facebook

Čínský meteorologický ústav v noci na dnešek vyhlásil nejvyšší stupeň výstrahy kvůli supertajfunu Lekima, který provází vítr o rychlosti 190 kilometrů v hodině a který by měl zasáhnout východočínskou pobřežní provincii Če-ťiang v sobotu.

Čínský národní meteorologický ústav označil tajfun za nejsilnější od roku 2014. Pevninskou Čínu podle předpovědi zasáhne v noci na sobotu a následně se bude přesouvat na sever. V regionu kolem delty řeky Jang-c’-ťiang, kde se nachází i Šanghaj, úřady varovaly před velmi silnými poryvy větru.

Impressive up close and personal shot of the eye of Typhoon #Lekima. Note there is a line in the cloud shield that has been commonly alluded to as a "cloud cliff", though researchers have not been able to understand why they form near the eye of strong tropical cyclones. pic.twitter.com/if3Ay3Jvx0

— Michael Ventrice (@MJVentrice) August 8, 2019

Na Tchaj-wanu musely být dnes kvůli tajfunu zrušeny lety, uzavřeny byly i školy a tržnice. Bez elektřiny se ocitlo 40.000 domácností a zrušena byla také většina vlakových spojení na vysokorychlostní trati.

Ve čtvrtek, kdy severovýchod ostrova zasáhlo zemětřesení o síle šesti stupňů, vydaly tchajwanské úřady varování před sesuvy půdy. Stalo se tak několik hodin předtím, než ostrov zasáhl tajfun, který má podle předpovědi v horách na severu přinést silný déšť. Zrušeno bylo více než 300 příletů a odletů z Tchaj-wanu, odloženy byly také cesty výletních lodí do Šanghaje. Někteří vlakoví dopravci přerušili o víkendu také prodej lístků z Šanghaje.

Šanghaj by měl zasáhnout velmi silný vítr už dnes, špatné počasí by tam podle předpovědi mělo trvat nejméně do neděle a evakuováno má podle místního tisku být na 16.000 obyvatel z okolí města. Čínské úřady rovněž varovaly před záplavami na východních úsecích řeky Jang-c’-ťiang a Žluté řeky. Výstraha nyní platí do středy příštího týdne.

Tajfuny jsou v letních měsících v Číně relativně běžné. Minulý týden ale meteorologové oznámili, že letos byl počet tajfunů oproti předchozím rokům podprůměrný.

Témata:  Čína Tchaj-Wan počasí Tajfun hurikán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy