Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teplota vzduchu láme rekordy, je téměř o stupeň větší než normálně

Polední slunce, ilustrační fotografie
Polední slunce, ilustrační fotografie
Foto: ToZ, EuroZprávy.cz

Praha - V květnu byla podle americké NOAA globální teplota o 0,87 °C vyšší než je dlouhodobý normál, informuje meteocentrum.cz. V květnu bylo zvlášť teplo hlavně v západní polovině Ruska, na Aljašsce a obecně v Africe či Jižní Americe.

Jednalo se o nejvyšší odchylku pro květen v historii měření. Překonán byl přitom loňský teplotní rekord a mezi loňským a letošním květnem ani nebyl měsíc, kdy byl rekord překonán. V květnu byl tedy rekord překonán už potřinácté v řadě.

A není tedy divu, že i celé jarní období březen-květen bylo rekordně teplé. Odchylky už sice nejsou tak vysoké jako byly v zimě, ale stále jsou z dlouhodobého pohledu extrémní. Každá desetina stupně, která pro laika působí jako zanedbatelná, je z celosvětového pohledu velice významná.

Naopak teplotně podnormální byla východní část Ruska, Austrálie a větší část USA. Relativně chladnější byla i severní část Evropy, třeba Polsko nebo Velká Británie.

Na rekordně teplém období, včetně rekordního května, se shodnou i další instituce, které se měřením globální teploty zabývají. Příčinou je stále ještě jev El Niňo, který se projevoval hlavně v minulém roce a na začátku toho letošního. Ten sice už zeslábnul, ba dokonce nyní i zmizel, ale v teplotách se projevuje setrvačností. Přesto čekáme, že ve druhé polovině letošního roku se bude globální teplota snižovat, a rekordy, ustanovené v minulém roce, už padat nebudou.

Témata:  počasí globální oteplování jaro

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy