reklama

Tělo reaguje na horko rozšířením cév a pocením, což vede k úbytku vody. Objem obíhající krve i tlak klesnou, srdce pracuje rychleji. Krev se zahušťuje, stoupá riziko vzniku sraženin, které mohou způsobit infarkt, mrtvici či plicní embolii.

"Přirozená mírná pohybová aktivita přizpůsobená teplotě vzduchu není vůbec na škodu," uvedl primář kardiologie Nemocnice Na Homolce Petr Neužil.

Důležitou roli hraje fyzická kondice člověka. Pokud je zdravý, ale netrénovaný, může i mírný pohyb pro něj znamenat námahu, jako by běžel maraton. Trénovaní lidé snášejí fyzické výkony v horku lépe, protože jejich oběh je zátěži přivyklý.

"Člověk může v horku zkolabovat právě proto, že srdeční výdej nestačí pokrývat vysoké nároky na oběh a zároveň na výměnu tepla - odpařování vody. Je to stejné, jako kdyby se obézní člověk dosyta najedl a pak si ještě vlezl do vany. Horká koupel zvýší prokrvení v oblasti kůže a zároveň se musí prokrvovat také zažívací trakt. V té chvíli již nezbývá srdeční kapacita na prokrvení mozku," uvedl lékař.

Kardiakům doporučil v horku střídmou stravu, dvojnásobný příjem tekutin. Z alkoholu povoluje v malém množství víno, dostatečně vyvážené vodou či jiným nealkoholickým nápojem. Kávu a další teplé nápoje by měli v horkých měsících vynechat lidé, kteří se léčí s nepravidelným srdečním rytmem.

Předpověď na středu (00-24):
Jasno až polojasno. Během dne při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 °C, na severovýchodě kolem 23 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na čtvrtek (00-24):
Skoro jasno až polojasno. Během dne v Čechách od západu přibývání oblačnosti a později místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 26 až 30 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na pátek (00-24):
Převážně oblačno, místy přeháňky nebo bouřky. Na východě většinou polojasno a srážky jen ojediněle. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 25 až 29 °C, na západě kolem 23 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na sobotu (00-24):
Oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, místy bouřky. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C, na východě místy kolem 28 °C. Slabý proměnlivý vítr do 3 m/s se bude měnit na mírný západní 2 až 6 m/s a v bouřkách přechodně zesílí.

Vyhlídka počasí od neděle do úterý:
V neděli oblačno a ojediněle přeháňky, na východě zpočátku zataženo a déšť. V dalších dnech polojasno až oblačno, ojediněle, postupně místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 16 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty zpočátku 21 až 25 °C, postupně 24 až 28 °C.