Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve věku 101 let zemřel nejstarší ruský herec Vladimir Zeldin

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Ve věku 101 let dnes v moskevské nemocnici zemřel Vladimir Zeldin, který byl v Rusku považovaný za "nejstaršího hrajícího herce na světě".

"Do posledních dnů svého života hrál v divadle, vystupoval v televizi a pořádal tvůrčí večery," poznamenal server Newsru.com.

Herec své 101. narozeniny oslavil 10. února na scéně armádního divadla v ruské metropoli, v jehož souboru působil od roku 1945. Stejně jako o své "stovce" hrál v představení Učitel tance, které režisér Julij Gusman původně připravil k Zeldinovým pětadevadesátinám. V armádním divadle byl počátkem roku obsazen v dalších dvou představeních - a ve čtvrté hře hrál na jiné scéně.

Zeldin se narodil ještě v carském Rusku v rodině hudebníka a učitelky. Přežil pád monarchie, bolševickou revoluci, léta represí za komunistického diktátora Josifa Stalina, válku, "oteplení" po Stalinově smrti, "stagnaci" za sovětského vládce Leonida Brežněva i "perestrojku" Michaila Gorbačova, vedoucí k pádu komunismu a rozpadu Sovětského svazu.

V dětství toužil po baletu, hrál v orchestru na trubku a koncem 30. let absolvoval v Moskvě herecký kurz. Jako mladého herce si ho všimla asistentka filmového režiséra - a v roce 1940 zazářil na stříbrném plátně v roli kavkazského pastevce ovcí, zamilovaného do chovatelky vepřů, která jej učinila populárním po celém Sovětském svazu. Od té doby ztvárnil desítky rolí v divadle i ve filmu a některé hrál doslova desítky let, jako například ve veselohře Lope de Vegy Učitel tance.

Témata:  Rusko úmrtí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy