Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zní vám v hlavě stále dokola jedna píseň? Vědci zjistili, jak se jí zbavit

Hudba, ilustrační foto
Hudba, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Londýn - Určitě to sami znáte. Zaslechnete v rádiu písničku a pak se melodie nemůžete zbavit. Vědci se těmto "ušním červům" podívali na zoubek a nabídli radu, jak se jich zbavit.

Podle studie vědkyně Kelly Jakubowské, která vychází z šetření mezi třemi tisíci dotazovanými, existují tři způsoby, jak porazit "ušního červa". Nejčastější radou je poslechnout si píseň, jejíž část se vám uhnízdila v hlavě.

Druhou doporučenou technikou je pustit si úplně jinou píseň, která vyžene tu otravnou. Spolehlivá je podle respondentů například britská hymna Bože, chraň královnu (God Save the Queen). Třetím řešením nepříjemné situace je podle studie úplně změnit činnost a odpoutat tak mozek od nepříjemné melodie.

Součástí výzkumu bylo také najít ty písně, které lidem znějí v hlavě nejčastěji. Mezi devíti nejvíce zmiňovanými jsou hned tři hity zpěvačky Lady Gaga. Píseň Bad Romance skončila na stupnici první. V žebříčku ušních červů se objevila také slavná Bohemian Rhapsody skupiny Queen.

Autorka výzkumu tvrdí, že vysvětlení, proč jsou to právě tyto písně, je poměrně snadné. "Mají poměrně rychlé tempo, celkem běžnou melodii a nezvyklé intervaly nebo repetice," dodala.

Studie také podotýká, že "ušní červi" nejčastěji hrozí lidem, kteří se nudí. Nakažlivé písně se usazují v hlavách také těm, kdo zkrátka hodně často poslouchají hudbu.

Témata:  hudba vědci zajímavosti

Aktuálně se děje

1. května 2024 21:22

USA uvalily nové sankce na Rusko a země, které mu pomáhají ve vojenském průmyslu - včetně Slovenska

Jedna z největších ruských leteckých společností Poběda (Pobyeda) se také stala terčem amerických protiruských sankcí.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy