Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Banga se ostře putil do kapely Ortel. Za jeho komentáře mu vyhrožují smrtí

Kapela Ortel, akusticky v Praze (Excalibur)
Kapela Ortel, akusticky v Praze (Excalibur)
Foto: Ortel.cz

Praha – Zpěvák a frontman skupiny Gipsy.cz Radek Banga se velmi ostře vymezil vůči kapele Ortel, která v sobotu získala dva stříbrné slavíky v kategorii skupina i zpěvák. Nejprve opustil sál, kde se ceny předávaly, pak na sociálních sítích napsal velmi kritický komentář. Právě pod tímto textem se pak strhla doslova bouře.

Banga na sociálních sítích připomněl, že se skupina Ortel i její zpěvák Tomáš Ortel poměrně hlasitě vymezuje vůči některým menšinám, především muslimům. Hlásá podle něj nenávist. Nejvíce ho ale naštvalo to, že se skupina na scéně a tudíž i v televizi ukazovala s jedním ze symbolu nacistické SS – umrlčími lebkami.

„Skupina Ortel přišla na podium a na košilích měli tyto lebky. Na tom podiu stáli především proto, že jej podpořili „obyčejní lidé," kteří mají tu drzost ještě tvrdit, že jejich Ortel není rasistický a v žádném případě nepodporuje nacismus. A pak si přijde Ortel s umrlčími lebkami na košilích a dá celému národu tímto symbolem najevo, jakým směrem smýšlí. Jsem zarmoucen faktem, že tomuto zjevnému propagování nacismu nejen přihlížel celý sál, ale většina dokonce tleskala," napsal zpěvák romského původu.

Jeho komentář vyvolal vekou pozornost, na sociálních sítích jej sdílelo více něž 2700 lidí, dalších 13 tisíc mu dalo lajk. Pod textem se také objevilo téměř pět tisíc komentářů – a mnohé z nich byly velmi vulgární a rasistické. „Tak se zvedni a táhni z republiky, cikáne!!!" vzkázal mu jeden z uživatelů. „Bango, Bango, máš to trochu popletený, viď? A že vám cikánům není blbý brát od nás bílých sociální dávky. Že vám cikánům nevadí parazitovat na naší společnosti. Drž radši hubu, ty rádoby umělče," napsal další.

Další diskutující označili Bangu za „verbež", „cigoše", „čmouda" a dokonce „černo tlamu" a negra". Kromě urážek se na Bangově profilu objevily také výhrůžky. „Dej mi bouchačku, beztrestnost a já tyhle m*dky budu střílet na potkání. Dej mi vládu a všichni tyhle špíny půjdou do plynu!!!" napsal další uživatel.

Témata:  Radoslav Banga Český slavík skupina Ortel

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 8:30

Počasí se bude nadále oteplovat. Vystoupá na letní teploty

Nebývale chladná dubnová epizoda je u konce, o víkendu už teploty překročí dvacítku. Podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pak v příštím týdnu ještě o pár stupňů vzrostou. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy