Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza Ortel pokračuje. Naštvaly se Bílá, Farná, Vondráčková a další

Šestnáctinásobná Zlatá slavice Lucie Bílá řádila v pražské Tip Sport Aréně prvním vystoupením v sérii mega koncertů Černobílého turné 2014.
Šestnáctinásobná Zlatá slavice Lucie Bílá řádila v pražské Tip Sport Aréně prvním vystoupením v sérii mega koncertů Černobílého turné 2014.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Ani po několika dnech neutichají debaty kolem letošních Zlatých slavíků. Poté, co zpěvák Radek Banga tvrdě kritizoval stříbrný Ortel, se k věci vyjádřila i celá řada oceněných hudebníků a dalších umělců. Někteří z nich ale rozhodně postoj frontmana skupiny Gipsy.cz nesdílejí.

Banga na protest proti Ortelu, který získal druhé místo v kategorii skupin, a jeho frontmanovi Tomáši Ortelovi, který si odnesl stříbrného slavíka také jako zpěvák, opustil sál Karlínského divadla. Na sociálních sítích pak přidal komentář, ve kterém poukazoval třeba na to, že skupina na sobě při předávání měla symboly spojené s nacismem.

Proti Ortelu se přímo na pódiu postavil také zpěvák Pekař, civilním jménem Petr Štolba. Ten při přebírání ocenění za objev roku řekl, že soutěž je super, ale v příštích letech by mohla být ještě lepší. "Anketa byla lepší, kdyby se v ní neobjevovali lidé, kteří do ní nepatří," rýpnul si. „Na pódiu jsem řekl to, co jsem řekl, víc to rozvádět nechci. Nechci si na tom dělat jméno nebo se zviditelňovat. V tu chvíli jsem to tak prostě cítil. Doufám, že za mě bude víc mluvit muzika," řekl k incidentu Pekař pro deník Právo.

Vedle Bagy ze sálu odešla také třeba herečka Iva Pazderková. I ona poukazuje, že Ortel šíří nenávist a strach. Odešla prý proto, aby nekazila atmosféru v sále. Musela se prý ját vydýchat. „On je důkazem toho, že namísto, aby lidé vedli diskuzi, informovali se a spojili se nebo se snažili najít řešení, tak se raději uchylují k negativismu a radikalismu, který nepřináší žádné dobro. A to mě hodně mrzí,", říká herečka o Ortelu a jeho zpěvákovi.

Ortel pak spojila také s prezidentem Milošem Zemanem. „Jak pan prezident, tak kapela Ortel nabízí jednoznačné, černobílé řešení a hesla. Samozřejmě je to jednodušší, protože ve chvíli, kdy si nejste jistí a máte z něčeho strach, tak vás to k tomu vede. Oba mají velmi společného. Už jen tím, že rozdělují společnost namísto, aby ji spojovali," dodala.

Facebookový status Radka Bangy sdílel také moderátor Jan Tuna. Ten se netají tím, že s jeho slovy absolutně souhlasí. „Takhle "nenápadně" to tenkrát v Německu taky začínalo. A hluboce se mýlí ti, kteří si myslí, že už je jiná doba a nemůže se to opakovat. Může. Velmi rychle. Nemlčte, prosím. Nebuďte lhostejní. Nemyslete si, že Vás se to netýká. Brzy může být pozdě..." vzkázal lidem na Facebooku Tuna.

Za Bangu se postavila také zpěvačka Marta Jandová. „Dnešní večer jsem si užila, líbilo se mi to. Byla jsem v první řadě, takže to pro mě byla první nová zkušenost. Dneska jsem se ale i něco naučila, a to nesouhlas s něčím. Oceňuji odvahu Radka Bangy, že dokázal tohle udělat. Jsem s ním," řekla pro Prásk.tv ihned po předávání slavíků. „Taky jsem netleskala. Nelíbilo se mi, když z jeviště zaznělo, že jsou lidé, co dělí společnost. Je to právě Ortel, který tu společnost dělí. Žijeme ve světě, kde je čím dál víc nenávisti, a on se svou kapelou přilévá olej do ohně," dodala Jandová pro Blesk.

„Kontroverze vždy patřila k hudbě. Vyvolává nějaké emoce, což je vždy zajímavé. Nelíbí se mi hudba Ortelu. Vidím to ale jako problém společnosti, která hlasuje," komentovala pro Blesk dění na Slavících zpěvačka Ewa Farná.

Proti Bangovi se naopak postavila zlatá slavice Lucie Bílá. „Žijeme v krásné zemi, kde bychom si měli vážit jeden druhého. Gesto Radka Bangy bylo velmi zbytečné. Jsou věci, které se neříkají veřejně, ale měly by se říkat v soukromí," tvrdí.

To, že Ortel nějaké ceny získal, pak za tragédii nepovažuje ani stříbná Lucie Vondráčková. „Je dobrá pestrost v životě i umění a je potřebná. Berme trochu život s nadhledem a s humorem," řekla pro Blesk.

Témata:  Patrik Banga Lucie Bílá

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy