Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rošáda kolem Slavíka pokračuje: Banga se na Facebooku veřejně omluvil, tím to ale neskončilo

Kapela Ortel, akusticky v Praze (Excalibur)
Kapela Ortel, akusticky v Praze (Excalibur)
Foto: Ortel.cz

Praha – Kritika skupiny Orel se zpěváku Radku Bangovi vrátila jako bumerang. Lidé si na internetu začali sdílet jeho texty, které jsou plné sexuálního podtextu a vulgarit. V některých skladbách, aby člověk slušné slovo hledal lupou. Zpěvák sám si teď za své „dílo“ sype popel na hlavu. Jak se zdá, i přes tyto vulgární songy má stále velkou podporu.

Lidé si mezi sebou na sociálních sítích sdílí například slova Bangovy písně Sexy Funky a Zlej, ve které se to jen hemží „ku*dami", „p*delemi" a š*káním". A není to zdaleka jediná taková píseň, pod kterou je Banga podepsaný.

Frontman skupiny Gipsy.cz uznává, že tato dílka jsou přes čáru. „Abych věci uvedl na pravou míru – bylo mi 19 let a dělal jsem výhradně hip-hop. Každý má holt kostlivce ve skříni a toto je ten můj. Dnes je mi ovšem skoro 35 let. Bavíme se tedy o textech, jenž jsou 15 let staré. Už nejsem ten pubertální frajírek, který neřeší důsledky své tvorby, to je dávno pryč. A i když tato má tvorba byla NAPROSTOU RECESÍ, čili nebyla myšlena NIKDY vážně, určitě na to nejsem pyšný," přiznal prostřednictvím své facebookové stránky.

S čistým svědomím prý ale také může prohlásit, že s těmito sprostými songy nikdy veřejně nevystupoval. „V roce 2004 jsem založil skupinu Gipsy.cz a od té doby se má tvorba ubrala úplně jiným směrem. Vulgarismus není známkou jakéhokoliv frajerství, to už vím dávno. V žádném případě tedy není možné dávat do souvislosti tvorbu Gipsy.cz, či mé prevence s těmito vulgárními nahrávkami. Pokud ovšem tyto 15 let staré texty ještě dnes někoho pohoršují, samozřejmě se omlouvám a mrzí mě to. Každý byl ale v pubertě a je to prostě věk, kdy děláte hlouposti," říká o svých textech i videích, které jsou dostupné na YouTube.

Bangu prostřednictvím sociálních sítí podpořili i někteří politici. „Nakonec se potvrzuje, že před nacionál-socialismem a bílým buranstvím nás budou chránit naše vlastní romské elity, thx #Gypsy #Banga #Torak," napsal na Facebooku lidovecký poslanec Ivan Gabal.

Zpěvák by se dokonce mohl dostat ocenění. To by mu chtěla udělit zelená náměstkyně pražské primátorky Petra Kolínská. „Atmosféra ve společnosti v poslední době houstne, jazyk nenávisti začíná být stále více normou, a to i mimo sociální sítě. Hudebník Radek Banga se s tím snaží nejen svojí tvorbou bojovat. Řadu let se podílí na projektu „Když chceš, tak to dokážeš" zaměřeném na prevenci rizikového chování, spolupracuje na mnoha charitativních akcích. Za své statečné vystoupení proti nenávistné muzice dnes čelí výhrůžkám a zastrašování. Nejen proto jsem jej dnes navrhla na udělení Ceny hlavního města Prahy. Jsem přesvědčena, že si jí dnes zaslouží tak jak málokdo," informovala Kolínská na svém Facebooku.

Témata:  Radoslav Banga Český slavík skupina Ortel

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy