Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nigerijský transvestita se nechtěně se stal obhájcem práv homosexuálů. Hrozí mu přitom velký trest

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Lagos - Okuneye Idris Olarenwaju (25), který vystupuje na síti Snapchat jako Bobrisky, prodává rozjasňovací krémy pro černou pleť a jeho stránky denně navštíví více než 150 tisíc lidí. V Nigérii se přitom homosexualita trestá 14 lety vězení.

"Lidé mě milují, protože jsem pravdivý," vysvětluje transvestita ve svém apartmá ve čtvrti Lekki, kde žije nová lagoská buržoazie.

Bylo mu 12 let, když se poprvé nalíčil. "Miloval jsem vzhled své matky," říká. Několik zlatých třpytek na víčka a jeho kočičí oči svítí. "Člověk musí trpět, aby byl krásný," povzdechne si a aplikuje lepidlo na řasy. "Tohle drží nejdéle," vysvětluje.

Koncem října jeho tvář voskové panenky obletěla nigerijský internet. Jeden z poradců prezidenta Muhammadua Buhariho a ředitelka marketingové společnosti Alder Consulting se odmítli objevit po jeho boku při diskusi na sociálních sítích.

"Přítomnost Bobriskyho na tuto událost bohužel vrhla stín," uvedla společnost Alder Consulting. Poradce prezidenta Bashir Ahmad nakonec na setkání nedorazil a prohlásil, že nemá čas. "V Nigérii se většina lidí rozhoduje velmi rychle. Žijeme jen jednou, máme mít právo být tím, čím chceme být," citovala Bobriskyho agentura AFP.

V Nigérii transvestité téměř neexistují a gayové jsou tam diskriminováni a pravidelně se stávají obětí násilí. Proto se neprojevují na veřejnosti. Nigerijská společnost, která je velmi konzervativní a nábožensky založená, raději soudí, že v zemi prostě neexistují.

Bobrisky si získal image rebela a nechtěně se stal obhájcem práv homosexuálů. Je to velmi nebezpečná role v zemi, kde dal v roce 2014 bývalý prezident Goodluck Jonathan schválit zákon zakazující nejen svatby homosexuálů, ale i soužití mezi osobami stejného pohlaví.

Bobrisky říká, že bojuje za občanská práva, ale v Nigérii je výjimkou. Zatím tam nikdo nebyl kvůli homosexualitě odsouzen, ale zákon vytváří ovzduší strachu, soudí expertka na tyto otázky Wendy Isaacková z mezinárodní nevládní organizace Human Rights Watch (HRW).

Témata:  Nigérie muži homosexuálové

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy