Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza Ortel nekončí. Vůči kapele se vymezují další hudebníci

Kapela Ortel, akusticky v Praze (Excalibur)
Kapela Ortel, akusticky v Praze (Excalibur)
Foto: Ortel.cz

Praha – Proti kontroverzní skupině Ortel se vymezují další umělci. Básník, režisér a písničkář Jakub Čermák vystupující pod jménem Cermaque na chystaném albu Neboj reaguje na úspěch této údajně rasistické a xenofobní kapely, která letos i loni zaznamenala úspěch v anketě Český slavík.

Na nahrávce se objeví píseň Ortely, na které Čermák spolupracoval s Ondřejem Slavíkem z kapely Zrní a Marií Kieslowski. ČTK o tom dnes za vydavatelství Indies Scope informoval Přemysl Štěpánek.

Většinu textu Ortely hudebník napsal loni jako reakci na úspěch skupiny Ortel v diváckém hlasování ankety Český Slavík. Ortel skončil před rokem stejně jako letos druhý za vítězným Kabátem, frontman Tomáš Ortel si letos také odnesl ocenění v kategorii zpěváků.

„Vnímám jako velmi nebezpečné, že se z rasismu pozvolna stává mainstream a z argumentace založené na strachu a nenávisti standard," uvedl Čermák. Dosud vydal tři básnické sbírky a pod jménem Cermaque sedm hudebních alb.

Proti Ortelovi a jeho skupině se už 26. listopadu při předávání ceny důrazně vymezil romský zpěvák Radek Banga, který na protest opustil sál karlínského divadla. Poté se stal na sociálních sítích terčem nenávistných útoků. Proti kapele, která bývá spojována s krajní pravicí, vystoupilo i několik dalších umělců.

Pořadatel Českého slavíka, společnost Musica Bohemica, již loni uvedla, že na základě právní analýzy i vyjádření experta na extremismus došla k názoru, že Ortel neporušuje pravidla ankety ani zákony ČR. Zastání našel Ortel i u zpěváka skupiny Kabát Josefa Vojtka, který loni uvedl, že pokud by neumožnili účast v soutěži každému, kdo dostane hlasy, nemá cenu takové soutěže dělat.

V roce 2013 přitom organizátoři neudělili cenu rapperu Řezníkovi, který dlouho vévodil anketě Český slavík v kategorii Hvězda internetu a dokonce byl označen jako vítěz. Pořadatelé ale pozměnili pravidla a Řezníka vyřadili. Pořadatelé jej oficiálně kvůli tomu, že jeho tvorba je v rozporu s právním řádem ČR. Ze soutěže kvůli tomu odstoupili i zpěváci Matěj Ruppert a Tomáš Klus.

Témata:  hudba Český slavík skupina Ortel

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy