Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nevíte, jak vybrat jméno pro dítě? My vám poradíme

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Praha - Vybrat jméno pro nastávajícího potomka, to není jen tak. Je důležité si uvědomit, že je to rozhodnutí na celý život. Každé jméno má určitou vibraci, význam a numerologickou váhu. Neopomenutelným faktorem je zejména příjmení, které by mělo ke křestnímu jménu pasovat.

Existuje několik prostých rad, které možná pomohou, ale rozhodnout se musíte sami. Říká se, že hlavní slovo by měla mít matka dítěte, protože je na něj napojená a tak cítí, zda je jméno zcela mimo mísu a nebo naopak vnímá pozitivní energii při jeho vyslovení.

V prvé řadě hraje velkou roli příjmení. Je velký rozdíl bude li se vaše miminko jmenovat například Tadeáš Martini nebo Tadeáš Koroptvička. Uznejte, jistý rozdíl pocítíte již při první přečtení těchto spojení. A naopak, pojmenujete li vaši dceru jako Františka Novotná či Františka de Marcello. Uvažujte tedy, jaké jméno pasuje právě  tomu vašemu příjmení a nepřipravte vaše dítě na komický či posměšný život. Vy to máte v rukou, vy rozhodujete.

Další podstatnou věcí je, zda žijete v cizině nebo zde v České republice. Pokud máte rodinu či příbuzenstvo v zahraničí, jistě se nabízí dát děťátku mezinárodní jméno a vynechat jména jako je Anežka, Řehoř, Ondře a jiné. Zvolte lehce vyslovitelnou variantu -  například Filip, Anna, Tereza a podobně.

Rozhodovat se můžete také dle tradic. Dědí li se u vás v rodině nějaké jméno, je jasné, že jen velmi těžko prosadíte jméno odlišné. Ale nevěšte hlavu. Každé jméno je krásné, když se hezky řekne.

Existuje ale i celá řada velmi bizarních jmen, které se opravdu dávají. Ku příkladu Kim Kardashian oznámila, že svou prvorozenou holčičku pojmenuje North, což znamená v překaldu západ. A jak řekla, tak udělala.

Beyonce poctila svou dceru jménem Blue Ivy, tedy Modrý Břečťan. Jamie Oliver, slavný kuchař, má tři dcery - Makový Med, Krásná Sedmikráska a Duha Rozkvetlých Okvětních Lístků. No uznejte, není to moc?

V České Republice byla schválena jména jako Lev, Vlk, Emporio King, Akobakr (no vážně!), Kacper nebo Mečislav.

Pojmout to lze tedy různě. Od extrému, po zlatou klasiku. V poslední době se lidé stále více a více vrací k tradičním jménům. No uznejte, není hezké dát děťátku české jméno? 

Nejoblíbenější jména pro rok 2015 jsou:

Děvčata              Chlapci

1. Eliška             Jakub2. Tereza           Jan3  Anna              Tomáš4. Adéla             Adam5. Natálie           Matyáš6. Sofie              Filip7. Kristýna         Vojtěch8. Ema              Ondřej9. Karolína        David10. Viktorie        Lukáš

Témata:  děti

Aktuálně se děje

2. května 2024 21:51

NATO je znepokojeno. Rusko provádí hybridní operace v členských zemích bloku

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy