Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Máte velká varlata? Lékaři pro vás mají špatnou zprávu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha – Mužské pohlavní orgány zdaleka nejsou pouze penis. Byť se o varlatech a šourku příliš nehovoří, dokážou potrápit. Šourek může být hodně povislý, někteří muži ho naopak mají upnutý. Problém není ani to, pokud máte na šourku patrné žíly. Varlata rozhodně nemusí být ve stejné pozici. Je vcelku běžné, když je jedno níže. Ale co jejich velikost? A jak si varlata vyšetřit?

Normální varlata mají na délku 4 – 5 cm a na šířku 3 – 3,5 cm. Jejich tloušťka činí 2,5 cm. Server LovePanky.com se zaměřil na ta více vyvinutá varlata. Co tedy u muže obnáší vlastnictví „velkých koulí", když se vyjádříme poněkud lidověji?

Větší varlata obvykle znamenají, že máte více ejakulátu. To je v pořádku, pokud toužíte na tomto světě zanechat rozsáhlé potomstvo. Velká varlata také mnoha mužům dodají sebevědomí, což se jasně ukáže při jejich výkonech v posteli.

Pak jsou zde ale i záležitosti, které už nejsou tak pozitivní. Muži s velkými varlaty sice mají „materiál" na to, aby byli otci každý rok, otci roku ale nejsou, jelikož mají horší rodičovské schopnosti. Na vině je patrně vyšší hladina testosteronu. Tento hormon brání mužům usadit se a vést poklidný rodinný život. Pánové s většími varlaty bývají také více promiskuitní. Podle některých lékařských studií trpí muži s většími varlaty vysokým krevním tlakem, srdečními a cévními nemocemi. Mají prý také sklon k alkoholismu.

Stejně jako by si ženy měly pravidelně samy vyšetřit prsa, muži si mají „proklepnout" varlata. Rakovina se nevyhýbá žádnému orgánu.

Varlata si kontrolujte po horké sprše a nejlépe v noci, kdy je šourek uvolněný, takže snáze prověříte jeho obsah. Měli byste cítit symetrii. Jestliže si něco nahmatáte na jednom varleti, totéž by mělo být i na druhém. Nekontrolujte si obě varlata naráz jednou rukou, to ztěžuje rozpoznání případných rozdílů.

Kůže na šourku by měla být povadlá a vrásčitá, v chladu naopak pevná a jakoby nadýchaná. Vyrážka, svědění, zčervenání, skvrny na kůži či její hrubost může značit problém. Nezapomínejte ale, že barva kůže na šourku je poněkud tmavší než jinde na těle. „Šev" uprostřed šourku je také běžný. Na šourku si můžete všimnout bílých „ďubek", které nebolí ani nesvědí. S největší pravděpodobností se jedná o potní žlázky s minimálním obsahem. To je zcela obvyklé. Nevymačkávat!

Varlata musí být elastická (trochu jako rozklepnuté vajíčko) a na povrchu hladká. Neplašte se, pokud jsou našikmo. Je to běžné. Špatným znamením jsou bulky či naopak dolíčky. Varlata jsou na dotyk velmi citlivá. Proto muži nevydrží dlouho spát na břiše a převrátí se do fetální polohy. Pokud ale máte dlouhodobě pocit „těžkých" varlat či vás dokonce brní, měli byste vyhledat pomoc lékaře.

Témata:  muži zdraví lidé

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy