Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chraňte si pokožku před mrazem, poradíme jak

Zima, ilustrační fotografie
Zima, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Krajina je v posledních dnech, týdnech jako vystřižená z ruského filmu. Sníh všude kam oko dohlédne a mráz kreslí na okna domů roztodivné obrazce. Nezapomeňte ale ve vší té kráse myslet na komfort vaší pokožky.

Letošní zima o sobě dává jak se patří vědět. Mráz řádí jako smyslů zbavený a nám nezbývá nic jiného, než se s tím tak zvaně poprat.V mrazu nejvíce trpí naše pleť, rty, ruce ale také vlasy. Jak pečovat o pokožku těchto částí těla při teplotách pod bodem mrazu? Pro pleť je nejnáročnější časté střídání teplot. A tak když opouštíte domov, vydáte se na cestu pěšky, poté nasednete do vlaku a nakonec jedete metrem do kanceláře, vystřídáte jich hned několik.

Pokožka se v přehřátých místnostech dehydratuje a venku poté hrozí její poškození. Nejvíce trpí citlivá pokožka, která má sklony k prasklinkám a četnému vysušení. Proto stejně tak jako v létě, i v zimě je důležitá hydratace.

Ať už jsou nadprůměrná vedra či extrémní mrzay, snižuje se přirozená vlhkost kůže. Tím pádem se pokožka vysušuje, začíná být napjatá, hrubá, bez schopnosti absorbovat vyživující péči v podobě krémů. Snižuje se jak její vláčnost, tak ochranná funkce. V mrazivých dnech dochází k zpomalenému průtoku krve v místech, která nejsou chráněná vrstvou teplého oblečení, takže obličej a ruce trpí opravdu nejvíce. 

Nejdůležitější je péče a ochrana o pokožku, rty, vlasy, ruce a nehty. Pleť, jako první na ráně...

Základem je používání hutnějších a mastnějších krémů, které se do kůže delší dobu vstřebávají. Pokud se líčíte každý den, nezapomeňte na make up, který vytváří jakousi ochrannou vrstvu proti škodlivinám. Je to vlastně taková maska.

Nezapomínejte se pravidelně odličovat. V zimě i v létě. V chladějších měcícíh sáhněte po přípravcích bez alkoholu. Nejideálnější je jemné pleťové mléko. Na noc sáhněte opět po mastnějším, krému či přírodním oleji. Jako výživu zkuste použít čistý vitamín E. Tento přípravek pleť krásně zvláční, dodá zmíněný vitamín a bonus je, že funguje jako přirozený UV filtr.

Rty jako ze žurnálu

Rty jsou na mrazivé teploty velmi háklivé. Více než kdekoliv jinde se na nich projevuje dehydratace celého organismu a pokožky.

Pro zvláčnění používejte například makadamové máslo, med či aloe vera.

Božské ruce

Žena by měla mít krásné ruce a upravené nehty. To je nepsané pravidlo společenské etikety. A ty právě v zimě opravdu hodně trpí. Velmi často zapomínáme na rukavice a tím se ruce hodně vysuší.

Zahalte je do teplých rukavic a dopřejte jim  hydratační krémy. Nechoďte ven, když máte ruce vlhké. Vlasy jako z reklamy

Ano, i vlasy trpí. Neméně než ostatní zmíněné části těla. Vlasové vlákno se vlivem nízkých teplot oslabuje, vlas se začíná třepit, lámat a vypadávat.

Na zhoršené kvalitě vlasů v zimním období se podílí i méně pestrá strava chudší na vitamíny a stopové prvky.

Nepodceňujte pokrývky hlavy, jejich nošení je totiž velmi dležité. Nikdy nevycházejte ven s vlhkou hlavou, mohlo by dojít k poškození vlasových vláken a nebo se vzápětí dostavit nachlazení.

Témata:  ženy mráz vlasy zima

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy