reklama

Pokud už máte ve svém naftovém autě načerpaný benzin (což se u nových aut může stát jen velmi zřídka), základní pravidlo je jednoduché. Nikdy se nepokoušejte nastartovat. U nových vozidel z posledních několika let je často hrdlo nádrže přizpůsobeno správné tankovací pistoli, takže do nového Passatu B8 2.0 TDI byste neměli být schopní natankovat benzin a naopak. Hůře na tom jsou majitelé ojetin, kteří se mohou ve spěchu nebo stresu splést a nic jim nebrání, aby do svého auta načerpali opačný druh paliva.

TEST: MINI One (2017) je dokonalým strojem i přes jednadvojku pod kapotou

Nemusíme asi připomínat, že v tomto případě hrozí takřka okamžité poškození motoru. První a základní radou tak je, abyste se v případě zapůjčení cizího vozu podívali do malého techničáku. Tam bude napsáno, jaký typ paliva vůz vyžaduje. Zkušenější řidiči pak samozřejmě odhalí pohon auta podle otáčkoměru palubní desky, kdy otáčky maximálně do 6 tisíc v červením poli vždy značí naftu.

Víte jak dlouho může jet auto bez oleje v motoru? My ano

Problém může nastat u vozidel značky Dacia. Ta totiž používá jeden otáčkoměr pro všechny motory! A jak správně poznat na čerpací stanici druh paliva? I kdybyste neznali jejich názvy, stačí si pamatovat, že černé tankovací pistole = nafta, zelené = benzin. Bílá tankovací pistole čepuje ethanol.