reklama

Pomyslné "hodiny posledního soudu" vydavatelé Bulletinu amerických jaderných vědců dnes posunuli o 30 vteřin, a ty tak nyní ukazují na místo tří jen dvě a půl minuty před půlnocí, informoval zpravodajský web BBC.

Zatímco loni ponechali vědci ručičku na stejné pozici jako předloni, letos se ji rozhodli posunout blíž směrem k závěrečné hodině. Vyjádřili tím zvýšení hrozby, že lidstvo postihne apokalypsa.

"Je to historické. Ručička nebyla za posledních 64 let nikdy blíže půlnoci," uvedl fyzik a předseda představenstva bulletinu Lawrence Krauss. V roce 1953 byla minutová ručička po testech prvních vodíkových pum na dvou minutách před půlnocí. Od roku 2015 byla na třech minutách před katastrofou.

Prezident Spojených států Donald Trump upoutal během předvolební kampaně pozornost vědců znepokojivými poznámkami o atomových zbraních a zpochybnil také výsledky výzkumů o klimatických změnách.

"Ačkoli se teprve teď ujal funkce, jeho nevázané výroky, neochota naslouchat radám odborníků a pochybné nominace do jeho kabinetu zhoršily už tak špatnou mezinárodní situaci," stojí v prohlášení vědců