Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová alarmující studie: Jídlo z fast foodů může škodit mnohem více, než se dosud myslelo

McDonald´s
McDonald´s
Foto: Adam Mráček / INCORP images

New York – O tom, že bychom kvůli svému zdraví neměli jíst jídla z fast foodů, toho bylo řečeno a napsáno už hodně. Nově zveřejněná studie, na kterou poukazuje server The Washington Post ale poukazuje, že existuje i jiný důvod, proč se takovým jídlům z dálky vyhýbat.

Nová studie ukazuje, že v některých obalových materiálech, které používají fast foody, byly objeveny škodlivé chemikálie, které jsou spojovány s rakovinou a dalšími zdravotními problémy. Výzkumníci zjistili, že látky tyto látky mohou prosakovat do potravin ze sendvičových a dezertových obalů a lepenkových krabic.

„Máme více než jeden důvod snažit se jíst více čerstvých potravin a snížit naši spotřebu jídla z rychlého občerstvení," uvedla Laurel Schaiderová, jedna z autorek studie a výzkumná pracovnice Silent Spring Institute. „Toto je další důvod."

Vědci zjistili, že jsou obaly často napouštěny perfluoroalkylovanými sloučeninami (PFAS) - tedy látkami, které je mají učinit odolné vůči vodě a mastnotě. Díky nim pak z obalů neprosakují omáčky nebo tuk. Některé z těchto látek však mohou způsobovat rakovinu varlat a ledvin, onemocnění štítné žlázy nebo poruchy imunitního systému u dětí.

Schaiderová a její tým testovali obaly celkem 27 fast foodových společností včetně McDonaldu nebo Starbucks. Každý třetí obsahoval potenciálně škodlivé látky. Největší problémy zaznamenali výzkumníci u papírových obalů, do kterých se balí sendviče, nebo u krabic na hranolky a pizzu. Naopak bez problémů z testů vyšly kelímky na nápoje.

Zároveň ale vědci říkají, že není třeba panikařit. „Je to opravdu těžké mluvit o spojení mezi tím, co jsme našli v obalu, a tím, jaký to může mít vliv na něčí zdraví," vysvětlila Schaiderová. „PFAS je komplexní kategorie."

Podle Centra pro kontrolu nemocí pro sledování toxických látek a nemocí některé látky skupiny PFAS prokazatelně způsobují „změny v játrech, štítné žláze, a ovlivňují pankreatické funkce nebo hladinu hormonů." Také mohou zvýšit hladinu cholesterolu a zvýšit riziko rakoviny. Je prý ale třeba provést další studie, aby bylo možné pochopit, jak přesně syntéza některých látek - a v jaké kombinaci - může mít vliv na zdraví člověka.

Tato konkrétní studie, která byla zveřejněna v magazínu Environmental Science & Technology Letters, nezkoumala, jaké množství chemických látek se do potravin dostalo. Schaiderová však poukazuje na jiné studie, které prokázaly, že je tento přenos možný - zvláště v případě, že potravina je horká nebo obsahuje emulgované tuky jako je majonéza.

Témata:  fastfood zdraví rakovina McDonald's

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy