Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína vsadila na elektřinu ze Slunce. Kapacita solárních elektráren výrazně vzrostla

Čína
Čína
Foto: Pixabay

Peking - Čína se stala největším producentem elektřiny ze slunce na světě. Na konci roku 2016 instalovaná kapacita fotovoltaických elektráren činila 77,42 gigawattu. Ve srovnání s koncem roku 2015 se tak zvýšila o 34,54 gigawattu, tedy o více než dvojnásobek.

Nejvíce se zvýšila kapacita v provinciích Šan-tung, Sin-ťiang a Che-nan. Nejvyšší produkční kapacitu mají provincie Sin-ťiang, Kan-su, Čching-chaj a Vnitřní Mongolsko.

Národní plán rozvoje solární elektřiny vypracovaný energetickým úřadem počítá s tím, že celková kapacita solárních elektráren v zemi v letech 2016 až 2020 vzroste o 110 gigawattů.

Solární elektrárny loni vyrobily 66,2 miliardy kilowatthodin elektřiny. Na celkové výrobě elektřiny v zemi měly podíl zhruba jedno procento. Do výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů chce Čína do roku 2020 investovat 2,5 bilionu jüanů (9,1 bilionu Kč), napsala agentura Reuters.

Témata:  Čína solární energie

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy