reklama

Nějaký druh vitaminů či doplňků užívá sedm z deseti Australanů, odborníci ale zpochybňují jejich účinnost i místo, které okupují v lékárnách.

Podle docenta Kena Harveyho z katedry epidemiologie a preventivní medicíny z Univerzity Monash v Melbourne existuje velmi málo důkazů, které by naznačovaly, že multivitaminy skutečně fungují. "Potřebujete hlavně dobrou stravu. Peníze za multivitaminy jen vymočíte do záchodové mísy," řekl Harvey.

Zastánci multivitaminů a dalších doplňků tvrdí, že jejich užívání je potřeba na vyvážení špatné stravy Australanů, poznamenala australská tisková agentura AAP. Průzkumy ukázaly, že 52 procent obyvatel Austrálie nejí doporučované množství ovoce denně a téměř 92 procent jich zanedbává doporučený příjem zeleniny.

Svaz AMA se však obává, že mnohé produkty - jako jsou například Bachovy bylinky či kapky - dostávají legitimní status čistě proto, že se prodávají v lékárnách. Navzdory tomu, že chybějí důkazy o jejich účinnosti.

Je známo, že kyselina listová hraje důležitou roli v těhotenství, a železo se předepisuje lidem trpícím anémií, ale multivitaminy pokládá většina lékařů za vyhazování peněz. "Spousta Australanů z toho má jen velmi drahou moč," dodal Gannon.