Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sopka se probudila: Italská Etna chrlí obří fontány lávy. Hrozí Evropě nebezpečí? + VIDEO

Sopka
Sopka
Foto: Reprofoto YouTube

Řím – Známá sopka Etna ležící ve východní Itálii se opět probudila k životu. Podle agentury AP došlo k poslední erupci, která může trvat dny a dokonce i týdny, v pondělí večer. Obří oranžové fontány lávy chrlící k nebi mohly být pozorovány například ve městě Catania a lázeňském městečku Taormina.

Agentura AP dodává, že ačkoli mraky sopečného popela mohou způsobit narušení letového provozu, nedaleké letiště Catania bylo v úterý v běžném provozu. Úřady zatím nevydaly pro města, které jsou rozeseta na horských svazích, žádné varování.

Podle italské verze serveru The Local se láva začala valit v pondělí v asi 19:00. Lávové fontány se objevily u jihovýchodního kráteru. Vulkanologové popisují současné erupce jako strombolský typ.

Pro ten je typické, že je žhavá láva vymršťována vzhůru, ale obvykle padá zpět do kráteru, způsobené škody jsou tudíž malé. Podívaná na tento výbuch je z dostatečné vzdálenosti nejen bezpečná, ale i atraktivní, a proto bývá často sledována místními obyvateli, vědci i turisty.

Etna's Southeast Crater erupting late on the evening of 27 February 2017 pic.twitter.com/if7jp3o61o

— Boris Behncke (@etnaboris) 28. února 2017

To potvrzuje o italský Národní institut geofyziky a vulkanologie, podle kterého současné erupce nepředstavují nebezpečí pro osoby nebo majetek. 

Etna, zasazená mezi městy Messina a Catania, je v téměř konstantním stavu činnosti, což znamená, že se její tvar se mění častěji, než u je tomu u jiných sopek. Etna projevovala aktivitu už na začátku ledna. Úřady kvůli tomu tehdy evakuovaly některé školy v oblasti.

Témata:  sopka Etna sopky Itálie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy