reklama

Server Independent informuje o studii provedené výzkumníky z University College Dublin. V ní se uvádí, že lidé, kteří jedí hodně sýra, jsou hubenější než ti, kteří ho nejedí, a zároveň nemají tak vysokou hladinu cholesterolu v krvi.

Vědci studovali vliv mléčných výrobků - mléka, sýrů, jogurtů, másla a smetany – na vzorku 1500 lidí ve věku mezi 18 a 90 lety. Zjistili, že lidé, kteří konzumují nejvíce mléčných výrobků, mají nižší BMI (index tělesné hmotnosti), nižší procento tělesného tuku, užší pasy a nižší krevní tlak. A co víc - účastníci, kteří jedli nízkotučné mléčné výrobky měli tendenci mít vyšší hladinu cholesterolu.

Jak poukazuje deník, tato zjištění jsou v rozporu s aktuálními zdravotními radami, které mluví o omezování příjmu nasycených tuků, které se v sýrech nachází, jako cesty k tomu udržet si nízkou hladinu cholesterolu. Vysoký krevní cholesterol je spojován se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění a mrtvicí.

Studie podporuje zjištění z nedávného výzkumu, který proběhl v několika zemích a který uváděl, že nasycené tuky ze sýra nezvyšují hladinu cholesterolu v krvi díky unikátnímu souboru živin, které obsahují.

„Zjistili jsme, že jedlíci sýra měli výrazně vyšší příjem nasycených tuků, než ti, kteří ho nejedli vůbec nebo jen málo, ale dosud nebyl nalezen žádný rozdíl v jejich hladině LDL cholesterolu," uvedla autorka studie doktorka Emma Feeneyová. „Musíme vzít v úvahu nejen samotné živiny, ale i to, jaký je náš celkový dietní vzor, takže nejde jen o jedno jídlo, ale také o další potraviny, které jíme,“ vysvětluje.

Zajímavé je, že vědci zjistili, že ti, kteří jedli více sýra, také spotřebovávají více sacharidů.

0 komentářů Napište svůj názor

reklama