Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pěvecká soutěž Eurovize zakázala fanouškům některé vlajky zemí

Palestina
Palestina
Foto: Pixabay

Stockholm - Rozhodnutí pěvecké soutěže Eurovize (Eurovision Song Contest) zakázat fanouškům používat některé vlajky vyvolalo rozhořčené diplomatické reakce.

Mezi prvními již vznesly protest Španělsko a Palestina, neboť na seznamu zakázaných vlajek jsou i baskická a palestinská.

"Hudební soutěž Eurovize bude letos ve Stockholmu, ve Švédsku, které bylo první zemí EU v západní Evropě, která oficiálně uznala Palestinu jako stát," uvedl v dopise adresovaném Evropské vysílací unii (EBU) vysoký palestinský činitel Saíb Irikát, který působí i jako mírový vyjednávač. Dodal, že rozhodnutí EBU je naprosto neobjektivní a nepřijatelné.

"Vyzýváme k okamžitému odvolání tohoto ostudného rozhodnutí. Je rovněž nutné, aby se Evropská vysílací unie omluvila Palestině a milionům Palestinců po celém světě," uvedl Irikát.

Již dříve se ostře proti rozhodnutí EBU ohradila španělská vláda. Ta zdůraznila, že baskická vlajka je garantována ústavou, takže je plně legitimní, proto je Madrid připraven postavit se k její obraně. Španělské ministerstvo vnitra již také pověřilo španělského velvyslance ve Stockholmu, aby záležitost řešil.

Témata:  Eurovize Španělsko Palestina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy