Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozdíl mezi věrnými a nevěrnými lidmi? Pouhých 22 minut spánku, zjistili vědci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Z dobrého spánku má člověk nesporné výhody, především mnoho elánu a dobrou náladu. Vědci teď zjistil, že naopak spánková deprivace vede k tomu, že má člověk sklon být nevěrný. Nedostatek spánku totiž výrazně ovlivňuje tu část mozku, která je zodpovědná za sebeovládání.

Sebeovládání jednoznačně určuje, zda dokážete odolat pokušení, píše britský list Daily Mail. A přerušovaný či krátký spánek, jenž negativně ovlivňuje mozkovou kůru (konkrétně čelní lalok) tak vede k tomu, že se budete pravděpodobně víc hýčkat a rozmazlovat i za cenu toho, že podvedete svoji drahou polovičku.

Mozková kůra spotřebovává mnoho cukru (glukózy), který se doplňuje právě během spánku. Pokud málo spíte, brzy se v mozku dostaví nedostatek cukru a centrum pro sebeovládání nedokáže správně vyhodnotit vaše rozhodnutí. Snáze se tak dopustíte špatného či neslušného chování.

Na studii je šokující zjistění, jak málo stačí k tomu, aby byl člověk nevěrný. Mezi věrnými a nevěrnými je rozdíl pouze 22 minut spánku. Nicméně nezoufejte, pokud váš spánek není dokonalý.

Rozhodně to neznamená, že jste okamžitě záletníci. Nedostatek spánku sice může způsobit chuť na zálety, ovšem nevyspalý člověk má málo energie, aby se k vlastnímu činu dokopal.

Studie také odhalila skutečnost, že člověk, který málo spí, tloustne. Lidé, kteří během pokusu spali pouze pět hodin denně, nabrali za týden necelé kilo. Pravděpodobně proto, že i po večeři si ještě dali několik „svačinek".

Témata:  průzkumy lidé zdraví spánek

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy