Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nic pro arachnofobiky: Pavouci by mohli sežat celé lidstvo během jediného roku. A to je jen začátek

Pavouk, ilustrační foto
Pavouk, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington - Pavouci jsou doslova všude kolem nás. Nedávný entomologický průzkum domů v Severní Karolíně objevil pavouka v každém zkoumaném domě. Objeveni byli v 68 procent koupelen a více než třech čtvrtinách ložnic. Existuje tedy velká šance, že na vás při čtení tohoto článku také koukají čtyři páry pavoučích očí.

Pavouci se většinou živí hmyzem, i když je známo, že některé větší druhy mohou pozřít také ještěrky, ptáky a dokonce i drobné savce. Vzhledem k jejich hojnosti a chuti k jídlu, dva evropští biologové si nedávno položili otázku: Pokud by se dala na hromadu všechna potrava, kterou by snědla celosvětová populace pavouků v jednom roce, jak velká by byla?

Martin Nyffeler a Klaus Birkhofer publikovali svůj odhad v časopise Science of Nature na začátku tohoto měsíce, a jejich závěr je doslova šokující: pavouci z celého světa zkonzumují asi 400 milionů až 800 milionů tun kořisti v jednom roce. To znamená, že pavouci sní alespoň tolik masa jako všech 7 miliard lidí na planetě dohromady, konstatují autoři kteří uvádí, že lidé spotřebují asi 400 milionů tun masa a ryb každý rok, píše deník The Washington Post.

Přinesli zároveň další velmi znepokojující srovnání: Celková biomasa všech dospělých lidí na Zemi se odhaduje na 287 milionů tun. Dokonce i když se přidá dalších asi 70 milionů tun jako hmotnosti dětí, stále se toto číslo ani nepřibližuje celkovému množství potravy, které pavouci za rok pozřou. Jinými slovy – pavouci by čistě teoreticky mohli sežrat lidstvo ani ne za rok. „Snědli by všechny a ještě by měli hlad,“ píše deník.

Aby dospěli k tomuto číslu, museli Nyffler a Birkhofer provést hodně sofistikovaný odhad na základě stávajících výzkumů založený na tom, kolik pavouci žije na metru čtverečním pozemků na všech hlavních obydlených oblastech na Zemi, a na průměrném množství potravy spotřebované pavouky různých velikostí v daném roce.

Tato čísla přinesla několik zajímavých faktů. Například jedna studie odhaduje, že celková průměrná hustota výskytu pavouků činí asi 131 pavouků na metr čtvereční. Některé oblasti, jako jsou pouště a tundry, jsou domovem menšího množství pavouků. Na druhou stranu ale byla objevena také hustota 1000 nebo více pavouků na metr čtvereční - za určitých „příznivých“ podmínek. Nyffler a Birkhofer sice nedefinují, co v tomto kontextu znamená „příznivý“, dá se ale předpokládat, že jde o tmavá prašná místa.

Pokud bychom posbírali všechny pavouky na planetě a umístili je na obří váhu, zjistili bychom, že váží asi 25  milionu  tun, tvrdí Nyffler a Birkhofer. Pro srovnání, Titanic vážil asi 52000 tun. Hmotnost všech pavouků na Zemi je tedy srovnatelná s 478 loďmi Titanic.

Biologové také zjistili, že pavouci spotřebují přibližně 10 procent své tělesné hmotnosti v potravinách za den. Je to jako by stokilový muž snědl 10 kilogramů potravin denně. Na druhou stranu by stačilo 1000 pavouků, aby za jeden den stokilového muže snědli.

Témata:  pavouci příroda zajímavosti

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy