Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kouření českých zaměstnanců? V sedmi z deseti firem se smí kouřit, desetina má dokonce kuřárnu

Cigarety, kouření
Cigarety, kouření
Foto: Pixmac

Praha - 31. května začne v Česku platit protikuřácký zákon. Jak ukázal průzkum společnosti Předvýběr.cz, v sedmi z deseti tuzemských firem se smí kouřit. O případném zákazu uvažuje pětina podniků.

"Čeští zaměstnavatelé jsou poměrně liberální, až na výjimky při poptávání zaměstnanců otázku kouření nijak neřeší. Častěji to zajímá firmy se zahraničním managementem. Právně je však problematické ptát se uchazečů o práci, jestli kouří," uvedl František Boudný, obchodní ředitel personální společnosti Předvýběr.cz.

Nejčastěji mohou zaměstnanci kouřit před budovou, uvedlo 68 procent firem. Uvnitř firemních objektů si může zapálit 35,5 procenta lidí, speciální kuřárnu má desetina firem.

Firmy příliš neřeší ekonomický dopad kouření. Čas, který zaměstnanci stráví kouřením, si musí napracovat jen v každé čtvrté společnosti. Necelá tři procenta personalistů se hlásí k tomu, že ve firmě mají program, jenž má pomáhat kuřákům, kteří by se zlozvykem rádi přestali.

Od 31. května bude v ČR platit absolutní zákaz kouření ve vnitřních prostorách restaurací, divadel či kin. Norma zakazuje prodej cigaret v automatech, pokud nelze vyloučit jejich zakoupení osobami mladšími 18 let.

Témata:  firmy kouření průzkumy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy