Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajemství národa Heiltsuků rozluštěno? První obyvatelé Ameriky přežili dobu ledovou

Heiltsukové přežili poslední dobu ledovou na pásu země, který nikdy nezmrzl
Heiltsukové přežili poslední dobu ledovou na pásu země, který nikdy nezmrzl
Foto: YouTube

Velmi výjimečný objev učinili archeologové v Severní Americe. Našli zbytky starověké vesnice, která je starší než pyramidy nebo starověký Řím. Tento nález může podle odborníků naprosto změnit dosavadní představy o tom, jak se na americký kontinent dostali první lidé.

Podle ústní tradice národa Heiltsuků, domorodé skupiny pocházející z kanadské provincie Britská Kolumbie, jejich předkové přežili poslední dobu ledovou natěsnání na pásu země, který nikdy nezmrzl – ani když pokryly většinu severní Ameriky ledovce. Nyní tým archeologů pracující na ostrově Triquet objevil důkaz, že tato neuvěřitelná legenda je pravdivá, píše server History.

Archeologové pracují v oblasti již od loňského léta. Objevili celou řadu artefaktů spojených se starověkým osídlením ostrově - včetně udice, ruční vrtačky sloužící k zapálení ohně a dřevěného zařízení používaného k vystřelování projektilů, nazvaného atlatl.

Asi 2,5 metru pod zemí, pod vrstvami zeminy a rašeliny, však objevili něco ještě mnohem zajímavějšího. Ze spálených pozůstatků dávného krbu vědci pinzetami pracně extrahovali několik drobných vloček uhlí. Uhlíkové datování vloček odhalilo, že krb je starý asi 14.000 let a že je tedy starší než starý Řím či egyptské pyramidy. Ve skutečnosti tento nález sahá až do období poslední doby ledové a jde tak o nejstarší osadu, který kdy byla v Severní Americe objevena.

Objev může podle odborníků také ovlivnit naše chápání starých vzorců lidské migrace, neboť zpochybňuje tradiční příběh o tom, jak první lidé přišli do Severní a Jižní Ameriky. Tato teorie tvrdí, že první lidé přišli do regionu přes pevninský most spojující soudobou Sibiř a Aljašku asi před 13.000 roky, píše server.

Kromě dopadu na současné myšlení o lidské migraci do Severní Ameriky, objev představuje zlomové informace pro národ Heiltsuků. „Tento objev je velmi důležitý, protože potvrzuje příběhy z naší historie, o kterých naši lidé mluví tisíce let,“ řekl William Housty, příslušník kmenu Heiltsuků. Tento objev navíc pravděpodobně pomůže jeho lidem do budoucna, neboť vyjednávají s kanadskou vládou o teritoriálních právech.

Témata:  Kanada archeologie archeologové Heiltsukové

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy