Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Deprese postihuje nejčastěji obézní lidi. Mezi štěstím a hubnutím je souvislost

Obezita souvisí s depresí, stejně jako hubenost se štěstím?
Obezita souvisí s depresí, stejně jako hubenost se štěstím?
Foto: Pixabay

Soul/Londýn - Hledáte záminku pro to, abyste si mohli vzít sušenku nebo otevřít balíček chipsů? Už nemusíte. Jídlo je pro mnohé jedním z životních největších potěšení a podle vědců také zlepšuje naše duševní zdraví. Ale všeho s mírou, dodávají.

Podle nového výzkumu je možné projíst si cestu ke štěstí – alespoň částečně. Vědci podle serveru The Independent zjistili, že existuje spojení mezi hubeností a depresí. Jde vůbec o první důkaz, že spolu tyto dvě věci mohou souviset.

Přestože deprese mezi obézními lidmi je častější u žen než u mužů, pokud jde o hubené lidi, jsou obě pohlaví stejně náchylná k depresi, píše server. Studie byla provedena National University of Medicine v Soulu - odborníci však nedokázali určit, zda je hubenost příčinou nebo naopak příznakem deprese.

Poukázali na to, že depresivní lidé mohou s větší pravděpodobností ztratit nějakou váhu, nebo by to mohlo být tak, že hubenost způsobuje u lidí depresi. Výzkumníci analyzovali data z 183 různých studií a došli k závěru, že i obezita zvyšuje riziko deprese. Nicméně v tomto případě existují mezi pohlavími rozdíly.

„Zdá se, že současný ideál štíhlosti postihuje více ženy než jejich mužské protějšky a způsobuje větší psychickou tíseň u žen, což zase může vést k depresi,“ uvádějí vědci. „Na rozdíl od mužů, kteří mají nadváhu a kteří vykazují výrazně snížené riziko deprese.“

Výzkumníci také poukázali na to, že předchozí výzkumy naznačují, že u mužů je více pravděpodobné, že budou „tlustí a zároveň i veselí“, snad proto, že na ně není vyvíjen takový tlak jako na ženy, u kterých je ideál krásy spojován se štíhlostí.

„V klinické praxi by měli poskytovatelé zdravotnické péče dávat pozor na duševní zdraví lidí, kteří trpí podváhou,“ uvedli experti. „Stejně tak ženy, které trpí nadváhou nebo obezitou, by měly být sledovány kvůli možné depresi.“

Doktorka Agnes Aytonová, psychiatrička a odbornice na poruchy příjmu potravy, dodává: „Tato velká studie potvrzuje, že optimální výživa je zásadně důležitá pro fyzické a duševní zdraví. Podváha i obezita jsou spojeny se zvýšeným rizikem deprese. Je to důležitý poznatek, protože lidé s poruchami příjmu potravy často předpokládají, že hubnutí zlepší jejich štěstí.“

„Tato studie ukazuje, že opak je pravdou a podvýživa má negativní vliv na náladu lidí. Udržování zdravé tělesné hmotnosti je pro dobré duševní zdraví důležité,“ dodává psychiatrička. Takže si klidně můžete dát dort. Ale jen kousek.

Témata:  obezita obezita, hubnutí hubnutí, zdraví, nadváha deprese

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy