Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výživa těhotných a kojících: Na co byste, dámy, neměly zapomenout?

těhotenství
těhotenství
Foto: Pixmac

Praha - Každá žena, která uvažuje o těhotenství, by si měla uvědomit jak důležitou roli hraje v tomto období právě strava. Jídelníček v tomto období je základem dobrého zdraví jak budoucí matky, tak děťátka.

Těhotenství je pro ženu zcela jiná etapa. Vše se vlastně od základu změní, ale nebojte se, hezky. Potraviny, které těhotná žena konzumuje, svým složením přímo ovlivňují nejenom vývoj plodu, ale také zdravotní stav ženy a dítěte po porodu, a dokonce i budoucí stravovací návyky dítěte. Že se vám to zdá neuvěřitelné a možná až za uši přitažené? Opak je pravdou.

Existují tabulky doporučeného příjmu energie a živin, podle čehož se ale v praxi moc řídit nelze. Je tomu tak hlavně kvůli času. Také jde o to,že každá žena je jiná – především co do kvality jejího stravování  i jejího metabolického profilu (daného především geneticky a vývojově).

Pojďme si trošku osvětlit tvrzení, že rostoucí plod si vezme vše potřebné „z matčiných zdrojů“. Ano, to je samozřejmě pravda. Je ale prakticky vyloučeno, že by miminko nemělo kde brát. V lidském těle jsou látky ukládány do zásoby, hlavně v průběhu těhotenství, takže se nemusíte bát, pokud nejíte například dostatek jogurtů, že dítě nebude mít vápník. To je holý nesmysl.

Ovšem přebytek stravy nízké kvality může být potencionálním zdrojem komplikací – jednou z nich je nadměrný vzestup váhy v průběhu gravidity. Kdo by o to stál, že? V případě, kdy se žena delší dobu před početím stravovala nevhodně, a především trpí-li výraznou nadváhou, riskuje těhotenskou cukrovku. Na to pozor, nejde o banalitu. Ženy trpící kteroukoliv z forem (skryté) podvýživy riskují poruchy vývoje plodu a problémy se zdravím dítěte po porodu. Rostoucí plod organismu matky odčerpá živiny pro vlastní vývoj a výsledkem je „vyčerpání matčina organismu“ a následné obtíže v období kojení.

V průběhu těhotenství je tedy důležité věnovat pozornost kvalitě potravin ve všech směrem. A v tomto období zapomeňte jak na diety, tak na přejídání se.

Těhotná žena nemusí jíst za dva, to je babský plk. Měla by jíst normálně, jak je zvyklá, ale naopak zvýšit příjem tekutin. Mnoho žen trpí chronickým deficitem tekutin! Neplatí, že je nutné „hojné jídlo, protože těhotná živí dva“. V průběhu těhotenství není třeba významně zvýšit příjem energie, protože energetické nároky celé gravidity jsou relativně nízké.

Většina žen má dostatečné energetické rezervy ve formě podkožního a útrobního tuku z období před početím. Kromě toho organismus na těhotenství reaguje zvýšeným využitím živin z přijaté stravy a tvorbou nebo obnovou tukových rezerv.

A jaká je optimální tělesná hmotnost v těhotenství?

Hodnota vzestupu váhy za celé období gravidity je 8–12 kg. Přírůstek by měl být přibližně 100–120 g týdně v období prvních deseti týdnů a poté 300 g týdně v období zbývajících 30 týdnů. Tento fakt je možné uvést do praxe v podobě pravidelného vážení. Ale na druhou stranu, na tento údaj se neupínejte. Pokud jste těhotná v letním období, může se tělo více zavodňovat a to vám dodá další kila k dobru. Pokud ale po porodu budete dodržovat základy zdravého stravování, kila rychle zmizí.

A jak je to s kojením?

V průběhu kojení nesmíte hladovět více jak 6 hodin, v případě obtíží s trávením či zvracením ne déle než 12 hodin. V žádném případě se nepokoušejte cíleně hubnout! Dodržujte pouze pilíře zdravé stravy a uvidíte, že ručička na váze půjde směrem vlevo velmi rychle.

Nejdůležitější živiny v těhotenství (mcg je mikrogram, tisícina miligramu/ den)

Bílkoviny 50–60 g Kyselina listová 400 mcg (nejíte-li zeleninu 800 mcg) Vápník 800 mg  Železo 30 mg Zinek 15 mg Jód 175 mcg

Potravinové zdroje železa (v mg na 100 g potraviny – příklady)

Telecí játra 9 Špenát 0,4 Kuřecí maso 0,80 Rýže 0,3 Mléko kravské 0,05 Čočka 0,2 Mléko mateřské 0,03 Brambory 0,6 Máslo 0,15 Olivový olej 0,4 Jogurt 0,05 Vlašské ořechy 3 Ústřice 6 Čokoláda 1 Pstruh 1,50 Švestky 2 

Témata:  těhotenství ženy

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy