Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nemůže v noci spát? Lékaři vymysleli techniku usínání

Trpíte nespavostí? Nejste sami
Trpíte nespavostí? Nejste sami
Foto: Pixabay

Kdo by neměl rád spánek? Občas však v životě nastávají chvíle, kdy se nám ho nedostává, ačkoliv se sebevíc snažíme usnout. Počítání oveček nezabírá, sklenice vody nebo čerstvý vzduch nás také neuspí, a my nevíme, jak dál. Mezi lidmi se ale šíří nová metoda, která má člověka uspat do minuty. A podle reakcí lidí na internetu opravdu funguje.

Máte problém s usínáním? Věřte, že nejste sami. Možná je tu ale řešení. Vymyslel ho americký lékař a spisovatel Andrew Weil, a podle řady reakcí skutečně funguje.

Weil vymyslel trik, kterým lze usnout do jedné minuty. Metoda pojmenovaná 4-7-8 staví především na dýchání a její princip vychází z jógy. Samotný název metody pak stanovuje počet sekund, které jsou určeny k dýchání.

Ke správnému provedení je potřeba mít zavřené oči. Poté je nutné se nadechnout nosem, přesně po dobu čtyř vtěřin. Následně zadržte dech na sedm vteřin.

Třetí fází je výdech, který by měl být ústy a trvat osm vteřin. Podle lékaře stačí tuto metodu opakovat přes spaním pořád dokola a usnete do jedné minuty.

Samozřejmě, že to nezafunguje hned. Je potřeba trénovat, ideálně po dobu dvou až tří měsíců. Poté byste ale měli být schopni usnout takřka okamžitě, alespoň soudě dle reakcí lidí na sociálních sítích.

Průběh metody má podle lékaře své opodstatnění. Přesně stanovená délka intervalů fýcháví údajně změní chemii ve vašem mozku a zpomalí srdeční tep. Vynervovaný člověk totiž podvědomě zadržuje dech a má nedostatek kyslíku, a proto je důležité tělo uklidnit.

V praxi pak metoda funguje tak, že dlouhým nádechem přijme tělo více kyslíku. Jeho zadržením dojde ke vstřebání většího množství a dvojnásobně delším výdechem lze odstranit z plic oxid uhličitý.

Témata:  spánek lékaři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy