Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Druhá květnová neděle je tu: Češi slaví den matek

Den metek
Den metek
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Na dnešní den připadá Svátek matek, který se v Česku slaví podle amerického vzoru druhou květnovou neděli. Děti obvykle vyrábí vlastnoručně vytvořené dárky, starší volí například bonboniéru. Tento způsob obdarování, poměrně častý i u nás, má mnoho příznivců také v Rakousku a Německu. Můžete se ale setkat i s jinými zvyky.

Ve Velké Británii, Mexiku nebo Francii je zvykem pozvání na rodinnou večeři. Rodinní příslušníci často v den oslav osvobodí matky od domácích prací a dopřávají jim například snídaně do postele. Květina se často volí jako způsob obdarování nejen v USA, ale i v Kanadě, Japonsku a Austrálii, kde ji muži nosí i v klopě saka jako vyjádření pocty své matce.

Filipínci považují své maminky za "světlo domácnosti" a v den oslav jim zbytek rodiny nechá čas jen pro sebe. V Nepálu se zase tradice zaměřuje zejména na zesnulé matky. Potomci se každoročně vydávají na pouť k jezírku Mata Tirtha, kde by podle bájné pověsti měli spatřit jejich tvář v odrazu vody.

S historií svátku matek se pojí jméno americké aktivistky Julii Ward Howeové, která v roce 1870 vyzvala ženy ke sjednocení proti válkám ve svém Provolání ke dni matek.

Zakladatelkou Svátku matek se pak stala Anna Marie Jarvisová, která bojovala o jeho oficiální uznání. Společný návrh amerického Kongresu roku 1914 stvrdil prezident Woodrow Wilson. V Československu se začal Svátek matek slavit v roce 1923. Jeho propagátorkou byla Alice Masaryková.

Po druhé světové válce byl v tehdejším Československu postupně zatlačován do pozadí oslavami Mezinárodního dne žen (MDŽ) slaveného vždy 8. března.

Témata:  den matek ženy rodina

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy