reklama

Vědci se domnívají, že přišli na příčinu těchto předsmrtných zážitků. Vysvětlení není nijak náboženské ani nepoukazuje na život po životě. Jde prý o následek zvýšené hladiny oxidu uhličitého.

Již dřívější výzkum ukázal, že vysoká hladina tohoto plynu v krvi u některých osob způsobuje halucinace. Mnozí lidé, kteří se "vrátili" a o svých předsmrtných vizích promluvili, popisují jasná světla, tunel či zemřelé příbuzné, kteří je prý zdravili.

"Existuje několik teorií, které se snaží vysvětlit mechanismus předsmrtných zážitků. My jsme zjistili, že u lidí, kteří tento fenomén zažili, byla hladina oxidu uhličitého výrazně vyšší než u těch, u nichž k tomu nedošlo. Již dřívější výzkum ukázal, že inhalace tohoto plynu, například v rámci psychoterapie, může vést k zážitkům podobným těm, které nám popisují lidé přeživší klinickou smrt," vysvětluje Dr. Zalika Klemenc-Ketišová z univerzity ve slovinském Mariboru, která studii vedla.

Ta zkoumala 52 pacientů, u nichž nastala potenciálně smrtelná zástava srdce.

Podle listu The Telegraph mělo 11 z nich předsmrtné vize. Ukázalo se, že výskyt těchto vidin nezávisí na náboženské víře, vzdělání, lécích podaných při resuscitaci, na strachu ze smrti, ani na pohlaví, nebo věku. Co tyto pacienty spojovalo, byla vždy zvýšená hladina CO2.

Během srdeční zástavy většinou dochází k poklesu hladiny oxidu uhličitého v krvi, ale u některých lidí nastane reakce přesně opačná a hladina tohoto plynu začne stoupat. A to vede k typickým halucinacím.