Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zdají se vám noční můry? Možná trpíte vážným onemocněním

Máte noční můry? Podle odborníků budete možná nemocní
Máte noční můry? Podle odborníků budete možná nemocní
Foto: Pixabay

Zlé sny neboli noční můry, jak jsou často nazývány, byly odborníky po desítky let spojovány s naším podvědomím. Nová studie kanadských vědců ale ukázala, že existuje spojení mezi tím, co se nám zdá, a řadou vážných chorob, jako je například demence.

Každému z nás se už někdy jistě zdál špatný sen. Pokud se tak děje jednou za čas, jde s největší pravděpodobností o reakci na depresivní zážitek, emoce, nebo nás jen trápí naše podvědomí. Začnou-li ale tyto sny nabývat na intenzitě, možná by nebylo od věci vyhledat lékaře. Podle odborníků totiž můžete trpět počínajícími příznaky vážných nemocí.

Ukázala to nová studie vědců z Torontské univerzity, která objevila spojení mezi špatnými sny a zvýšeným rizikem vzniku neurologických onemocnění, jako je Parkinsonova choroba nebo demence. Odborníci se domnívají, že tyto sny mohou působit jako varovný signál před propuknutím nemoci.

"Náš výzkum ukazuje, že poruchy spánku mohou být brzkým varovným signálem před chorobami, které se mohou objevit klidně i o 15 let později," uvedl neurolog z Torontské univerzity John Peever pro server LiveScience.

Nové poznatky odborníků podporují předchozí výzkumy, které se zabývaly špatným spánkem z důvodu zlých snů. Vědci už dříve zjistili, že lidé s násilnými sny trpí poruchou REM stádia spánku.

Symptomy se ale mohou u každého jednotlivce odlišovat. Někdy jde o pouhé výkřiky ze spánku, jindy o fyzické projevy jako je kopání a bití. Právě za tyto poruchy je ale zodpovědná skupina buněk, která souvisí s nástupem neurologických onemocnění.

Podle odborníků jsou právě tyto buňky zodpovědné za neurodegenerativní choroby a z nějakého důvodu jsou nastupující nemocí poškozeny jako první, mnoho let před tím, než nemoc naplno propukne. Poškození těchto buněk přitom vyvolává právě ony zlé sny, a tak může dost dobře jít o první signál, při kterém byste měli zpozornět.

Témata:  spánek nemoc

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy