Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velký přehled: Jak zvládnout léto v těhotenství a užít si dovolenou?

Jak přežít léto v těhotenství?
Jak přežít léto v těhotenství?
Foto: Pixabay

Praha - Těhotenství je období, které je naprosto jiné, než normální stav. A s tím souvisí i praxe dalších činnosti, včetně sportu, práce a nebo právě cestování. Jakým způsobem se dá v období gravidity cestovat? Existují nějaká rizika spojena s konkrétními dopravními prostředky? Volba dopravního prostředku se může zdát jako banální záležitost, přesto pro těhotnou ženu může být velice důležitou.

Cestování je pro mnoho lidí radostí, bez které se nedokáží obejít. Je to životní náplň či dokonce smysl. A  to se samozřejmě týká i těhotných žen. A jak mnozí říkají, těhotenství není nemoc. Pokud jste těhotná a chcete nebo potřebujete vyrazit na dovolenou, protože už si chcete odpočinout, jistě si kladete otázku jako spousta žen před vámi – je to dobrý nápad?

Určitě je! Avšak vždy záleží na tom, jek se vy sama cítíte, neexistuje obecná poučka, která by platila pro všechny gravidní ženy. Dovolená je fajn už jen proto, že si odpočinete, opustíte každodenní stereotyp či dokonce stres, vyrazíte na čerstvý vzduch, budete dělat, co vás baví a prostě budete spokojená. A spokojená maminka = spokojené miminko!

Vždy ale dbejte, jak již bylo řečeno, na váš aktuální zdravotní stav. A kromě něj pak také na dalších okolnostech, tedy především na tom, kam jedete, kdy tam jedete a jak tam jedete. 

Zdravotní stav v těhotenství

Ať už v těhotenství budete plánovat jakoukoli činnost, plánujte vše výhradně s ohledem na váš zdravotní stav. Pokud vám lékař řekne, že máte např. těhotenskou cukrovku, zvýšené riziko potratu, či jste v minulosti již potratila a nyní znova čekáte své první dítě, rozhodně cestování a podobně náročné aktivity velice zvažte. Zdraví je nejdůležitější!

A pokud se rozhodnete pro cestu, vždy pro jistotu navštivte svého doktora a promluvte si s ním o tom, zda je nějaký důvod, proč byste cestovat neměla. Je lepší přijít stokrát "zbytečně" než nepřijít a něco se stane. Rozhodně se však do cesty nenechte vtlačit např. partnerem či kamarádkou. Poslouchejte své tělo.

Cestování v prvním trimestru těhotenství

Chcete-li vyrazit na cesty během těhotenství, naprosto jednoznačně vám nedoporučujeme cestu realizovat v prvním trimestru. Riziko komplikací či potratu je zde nejvyšší a cestování, spojené mimo jiné např. se změnou prostředí, hygienického komfortu, standardů dostupné zdravotní péče a podobně, patří mezi faktory, které mohou výrazně zvýšit rizika.

Cestování ve druhém trimestru

Druhý trimestr těhotenství je obdobím, které je v těhotenství obvykle tím nejpříjemnějším. A je tak i nejvhodnější dobou k uskutečnění dovolené.

Cestování ve třetím trimestru

Třetí trimestr je opět obdobím zvýšeného rizika, stejně jako trimestr první Ze zdravotního hlediska je již plod obvykle dostatečně vyvinutý, aby v případě předčasného porodu mohl přežít (ať už v inkubátoru nebo i bez něj), ale cestování, náročné přesuny a změny tlaku, mohou riziko předčasného porodu několikanásobně zvýšit. A to za týden u moře rozhodně nestojí.

Kromě toho je po cirka 28.-32. týdnu těhotenství otázkou také to, jak budete chtít cestovat, protože např. letecké či některé lodní společnosti po vás mohou požadovat zprávu od lékaře, že jste schopná let absolvovat a jinak vás vůbec nepustí na palubu. Důkladně si tedy vše promyslete.

Pokud jste zdravá, nic vás netrápí, je tedy možné cestovat. Jen poslouchejte své tělo a netlačte na pilu. A navíc, krásná místa máme i ze, v naší zemi, takže pokud se z nějakého důvodu bojíte, nebo nemůžete vycestovat "ven", poznávejte svou domovinu. Je tu jistě mnoho krás, která stojí za to, vidět.

Cestování autem v těhotenství

Asi nejčastější volba. Automobil vlastní téměř každá rodina a pokud ne, kamarádi určitě. Ať už se chystáte cestovat po České republice či jejím blízkém okolí a nebo plánujete vyrazit do Evropě, auto je asi nejjednodušší možnost. Dává při cestování velkou svobodu a možnost kdykoli si zastavit, projít a protáhnout se, zajít si na jídlo či pití. Pro těhotné ženy je ale cestování autem také nositelem některých negativních vlastností.

Jaká jsou rizika?

Při cestování autem se také může stát, že v těhotenství řada žen začne trpět na nevolnosti z jízdy, přičemž by se v tomto požehnaném stavu neměly používat přípravky proti nevolnosti (pomáhá žvýkačka či bonbony). Proto může být dlouhá cesta autem skoro až nesnesitelná, zvlášť pokud se chystáte do horských oblastí s řadou zatáček.

Druhým negativem je samozřejmě nebezpečnost. Automobilová doprava je bohužel velice riziková a často je jedno, jak dobrým jste řidičem, protože na cestách nejsme sami a riziko, že potkáme někoho, kdo svůj vůz nebude mít zcela pod kontrolou, je bohužel poměrně vysoké. Proto při cestách autem v těhotenství myslete na to, že vás v autě sedí víc, než je na první pohled zřejmé. Buďte opatrnější než normálně. Raději se pětkrát rozhlédněte, než vjedete s jistotou do křižovatky.

A bezpečnostní pásy? To je velmi častý dotaz. Rozhodně ANO! Pokud pomineme statistiky, které zcela jasně říkají, že riziko vážných zranění matky i plodu cirka třikrát rostou, pokud se matka v autě nepřipoutá, tak musíme zmínit i hledisko zákona, který těhotné ženy z povinnosti být za jízdy připoután, nijak nevylučuje.

Takže ano, rozhodně se poutejte, jen si pásy dejte tak, aby netlačily na břicho, protože to může způsobit i velké zdravotní komplikace. Spodní pás si tak dejte pod bříško a horní pás nad břicho a mezi prsa. 

Kromě bezpečnostních pásů těhotné ženy často zajímá také to, zda je bezpečné v těhotenství používat v autě airbagy. Určitě nevypínat! Airbagy mohou dost výrazně snížit riziko fatálních následků způsobených nárazem. Právě náraz břichem do tvrdého předmětu (palubní deska, volant) jsou v těhotenství nejnebezpečnější a právě airbagy je mohou výrazně zmírnit.

Pokud v autě jako těhotná řídíte, pak vězte, že pro vás nejnebezpečnějším předmětem v celém voze je právě volant. Náraz do něj i třeba při prudkém brzdění může být pro plod opravdu nebezpečný, proto si volant nastavte tak, aby byl mimo oblast břicha a určitě si posuňte sedadlo dále od volantu.

Závěrem, jízda autem v těhotenství ano, ale opatrně, opatrně a ještě jednou opatrně.

Vlak a autobus v těhotenství

Klasické hromadné dopravní prostředky, kterými se řada z nás dopravuje do zaměstnání nebo do školy. Ze zdravotního hlediska je jízda vlakem daleko lepší volbou, protože se během cesty můžete kdykoli projít, protáhnout si nohy, což v autobuse sice jde částečně také, ale je to mnohem složitější.

Letadlem v těhotenství

V dnešní době jde o naprosto bezproblémovou záležitost. Dobře ale zvažte, zda je váš zdravotní stav odpovídající právě tomuto druhu cestování.

Témata:  těhotenství ženy dovolená cestování

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy