Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozčilují vás mužské výmluvy? Podle vědců za ně mohou geny

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Říká se, že ženy mohou dělat několik věcí najedou, muži nikoliv. Prý se mužský mozek dokáže soustředit pouze na jedinou záležitost. Je ale dokázáno, že za to může genetika, ne úmysl!

Lépe řečeno, za mužské "disbalance" může konkrétní oblast hemisféry.Kdežto dámy používají obě hemisféry, muži ne. Podle celosvětově proslulého amerického psychologa a spisovatele Johna Graye, který mimo jiné napsal bestseller Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše, se tento jev dá tedy poměrně snadno vysvětlit.

Ženský mozek má větší corpus callosum (takzvaný vazník), strukturu která spojuje levou a pravou hemisféru. Tato jakási spojka, která zprostředkovává komunikaci mezi hemisférami, je u mužů o 25 procent menší. To je zajímavé, že? Ne nadarmo se říká, že to ženám více "pálí".  V reálu to tedy znamená, že není v jejich moci, aby lehce propojovali myšlenky s pocity – na rozdíl od žen.  A jsme doma! Muži dělají vždy jen jednu věc. Nebo lépe řečeno  jednu pořádně. U žen spojují pocity s centrem řeči přímo tak zvané komunikační dálnice, zatímco u mužů to jsou jednoduše řečeno "venkovské silničky" se spoustou zastávek. Jinak řečeno, žena dovede lépe používat celý mozek najednou.

Určitě to dobře znáte. Žena vaří, hlídá děti, odepisuje na emaily, plánuje dovolenou a poje kávu. Muž sedí a projíždí internet. To je vše. Veškerá jeho činnost. A navíc, jakmile ho o něco požádáte, musí svoji činnost ukončit a věnovat se tomu, co po něm žádáte. Tak je to dané a neměnné. Prokazatelně za to tedy nemohou a dělají jen to, co je v jejich možnostech.  Psycholog John Gray ve své publikaci Mars a Venuše ve stresu, záležitost doplňuje tím, že naše mozky se vyvíjely rozdílně, abychom mohli přežít. Toto přizpůsobování se životním podmínkám trvalo tisíce let, je tedy nerealistické nyní předpokládat, že se to změní, abychom byli schopni se adaptovat na sociální změny, jež nastaly v uplynulých zhruba padesáti letech. Musíte se tedy s smířit s fakty a nechtít zázraky.

Nezahlcujte proto svého partnera nadbytkem úkolů a informací, stejně vám to k ničemu nebude. Budete se jen zbytečně vyčerpávat. Muži mají navíc v hlavě automatický filtr, který nezajímavé věci do paměti vůbec nepustí. A proto vy si myslíte, respektive víte, že jste mu onu konkrétní věc říkala, zatímco on o tom nemá ani tušení. A díky této vlastnosti se muži musejí vyrovnávat s mnohem menším objemem informací než ženy. Výhoda nebo nevýhoda? Jak pro koho!

Je vlastně faktem, že se k sobě ženy a muži v zásadě vůbec nehodí. Je opět správné poukázat na dějinné skutečnosti z období lovců a sběračů, kdy byl muž na lovu musel v temném lese odlišovat důležité zvuky (například chůzi zvířat) od nepodstatných (třeba bzučení hmyzu). A oproti němu žena, čekající v jeskyni, se rozptylovala všemožnými zvuky. Komunikovala s ostatními, broukala si, zpívala. Tímto způsobem si vytvořila sice dokonale zbytečnou, ale důvěrně známou zvukovou kulisu. A je to jasné. Takže muž, který se nedokáže soustředit na víc věcí najednou, a navíc vás neposlouchá, je docela normální jev. Ještě že má spoustu jiných kvalit, že?

Muži přepínají televizi, protože dřív byli zvyklí u ohně vyprávět různé historky o své statečnosti. Lépe couvají, ale hůře najdou předmět ve skříni. Ženy mají rády dotyky a obtěžuje je, když muž nepozná, nad čím právě přemýšlejí. I za to mohou ony hemisféry.

Mozek žen má tak zvanou vyšší "klidovou" aktivitu. Zajímavé také je, že u žen je lépe prokrvován přední mozek s funkcemi týkajícími se vnímání a myšlení. U mužů krev teče více do mozkového kmene.

Ženy převážně používají pro řešení mnoha okamžitých úkolů "mladší" části mozku, kdežto muži spíše ony primitivnější, intuitivnější oblasti. Někdy reagují rychleji, agresivněji na základě předchozí zkušenosti a pak teprve trochu přemýšlejí. To má smysl při ochraně teritoria a rodiny. Ženy se však také mohou bránit a chránit děti jako lvice, především na krátké vzdálenosti.

A proto ne nadarmo se říká, že muži jsou z Marsu a ženy z Venuše. "Bojujeme" spolu, ale nedokážeme bez sebe žít. Zkrátka se respektujme.

Témata:  ženy muži mozek

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy