reklama

Cestovatelé říkají, že peníze jsou snad ta nejmenší překážka. Způsobů, jak cestovat bez peněz, je hodně. Logicky se ale nebude jednat o špičkovou dovolenou v luxusním hotelu.

Doprava

To je jedna ze tří položek, které "pohltí" největší část cestovatelského rozpočtu. Na cesty mezi kontinenty moc možností jet zdarma nemáte (i když také existují), hlavně po Evropě se ale bez peněz snadno dostanete snad kamkoliv.

Stopem

Musíte sebrat odvahu a jednoduše vyrazit. Neexistuje lepší způsob, jak při samotném přesunu poznat spoustu zajímavých lidí. Stopování je primárně sport a zábava – ušetřené peníze jsou ale velmi příjemný bonus.

Stopování patří k "nejpunkovějším" způsobům cestování a nikdy nevíte, co při něm zažijete. Může to být jeden z nejlepších životních zážitků i noční můra. Nebo něco mezi tím. Stopování nemá vlastně žádná pravidla.

Stopem dojedete vlastně téměř všude. Určitá forma stopování funguje na celém světě. Někde možná budete muset zaplatit pár korun za benzín, jinde pojedete na koňském povozu a někde třeba na lodi. Spousta lidí už stopem objela svět. Stopem často dojedete na spoustu míst, kam jste se vůbec neplánovali dostat. Často jste o nich ani neslyšeli.

V prvé řadě ale dbejte na bezpečnost a pokud se vám člověk, který zastavil nebude byť jen trošku zamlouvat, poděkujte a slušně se rozlučte. Pokud to bude možné, necestujte stopem sami. Více lidí rovná se větší bezpečnost a jistota.

Pěšky

Chůze pěšky nestojí nic, jen možná nějaké puchýře a v horším případě nové boty. Po vlastních nohách se dá dojít mnohem dál, než možná myslíte. Třeba na polární kruh. Nebo do Říma. Nebo se jen tak projít 600 kilometrů po Číně.

Jen při pěší chůzi si můžete všímat drobných detailů a každodenních radostí i strastí místních lidí. Dost možná se také dostanete k lidem domů, objevíte nenápadná místa, která byste jinak přejeli bez povšimnutí, a rozhodně si vylepšíte fyzickou kondici.

Na kole

I na bicyklu se dá objet velká část světa, o tom jste už jistě slyšeli. Kromě kola a pořádné mapy nic nepotřebujete. Na rozdíl od pěší chůze s sebou můžete vzít i víc věcí, například stan.

Bydlení

I nocleh můžete většinou vyřešit úplně bez peněz. Dokonce ani nemusíte spát pod dálničním mostem - samozřejmě s trochou nadsázky. Možností je hodně – od spaní pod širákem po luxusní vilu výměnou za to, že někomu hlídáte psa.

Zkuste kempovat. Spaní v přírodě je jeden z nejlepších způsobů, jak na cestách ušetřit na bydlení. Navíc je to často i pravým dobrodružstvím. Nocleh pod hvězdnou oblohou patří mezi ty vůbec nejkrásnější zážitky. 

V mnoha zemích, jako je například Skotsko, Norsko, Švédsko či Nový Zéland, můžete téměř kdekoliv postavit stan a bydlet zdarma i v případě nepříznivého počasí..

Skvělý je i nocleh v hamace, kterou jednoduše natáhnete mezi dvěma stromy.

Zkuste využít i sruby. Podél mnoha dlouhých trekových tras najdete takzvané „záchranné sruby“, kde můžete zdarma, nebo za dobrovolný příspěvek přespat. Týká se to například Skandinávie či Skotska. Mnoho podobných objektů, vhodných k přespání, ale najdete ve většině zemí světa a často se dá dopředu zjistit, kde jsou. Co je ale nejzásadnější –srub vždy zanechejte ve stejném, nebo ideálně lepším stavu, než ve kterém byl, když jste přišli.